Wonka: Probuđena želja za čokoladom

Piše: Sead Vegara

Koliko čokolade je dovoljno čokolade? Samo još jedan red... dva, možda pola... Ma dođavola! Poješću cijelu čokoladu! U ovakvoj situaciji ste se sigurno (s)našli, naravno pod uslovom da imate slabost na slatko. Ukoliko već ne dijelite ovu slabost onda pred vas mogu iznijeti svakakve čokoladne slastice da ne trepnete. A ukoliko... Stvarno, koliko čokolade je “dovoljno“ čokolade? Nakon što odgledate, i prilikom gledanja filma Wonka doćićete u situaciju da opustošite rafu sa čokoladama u obližnjoj trgovini, ili “napadnete“ na Badem butik.

Wonka; režija: Paul King; uloge: Timothée Chalamet, Calah Lane, Olivia Colman, Paterson Joseph, Tom Davis, Keegan-Michael Key; 2023.

IMDb rejting: 7.4/10

Rotten Tomatoes rejting: 84%

Iako možda bespotreban film, iz perspektive nekih ubogih kritičara, Wonka priča priču o naslovnom junaku nastalom iz pera britanskog spisatelja Roalda Dahla, tačnije, služi kao svojevrsni prequel dva puta ekranizovanoj Dahlovoj knjizi “Charlie i tvornica čokolade“ objavljene davne 1964. Roman je pripovijedao priču o siromašnom dječaku Charlieju Bucketu koji se nađe u jedinstvenoj prilici da istraži zagonetnu tvornicu čokoladnog magnata, pomalo ekscentričnog Willyja Wonke.

Za prvu ekranizaciju Willy Wonka and the Chocolate Factory iz 1971. sam Dahl je napisao scenarij, a Wonku je maestralno odglumio Gene Wilder. Druga je stigla 2005, nosila je isto ime kao roman, i u režiji začudnog Tima Burtona i iz scenarističkog pera Johna Augusta (Big Fish, 2003), a Wonku je sada portretirao, na sebi svojstven način, rediteljev stalni saradnik Johnny Depp.

Reditelj Paul King na osnovu vlastite priče, zajedno sa Simonom Farnabyjem, napisao je scenarij za film Wonka, te uspio u “prizivanju“ originalne magije prvog filma. Prvenstveno misleći na portret naslovnog junaka u izvedbi mladog Timothéeja Chalameta, koji je svojski kanalisao Wilderovu, ali i Deppovu interpretaciju. “Kako je Willy postao Wonka!“, glasi tagline filma Wonka.

King i Farnaby znalački ispisuju “origin story“ (priču o porijeklu) Willyja Wonke u filmu koji je sve samo ne “bespotreban“. Bogat produkcioni dizajn, šaroliki i blještavi setovi, kostimi i inspirativna upotreba CGI-ja učinili su Wonku spektaklom za čula. Imajući u vidu da priča treba da se uklopi u već postojeći kalup, potežući za vještim i uvjerljivo krojenim karakterima koje su portretirali sve od reda sjajne glumice (Sally Hawkins, Calah Lane, Olivia Colman) i sjajni glumci (Paterson Joseph, Tom Davis, Keegan-Michael Key), scenarista/reditelj Paul King orkestrira sa istančanim sluhom za komično i komediju bez kojih film ne bi mogao funkcionisati. Chalamet i ekipa su jednostavno neodoljivi u filmu koji će u vama probuditi, iako i niste od tog posla, želju za čokoladom.

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje

Prehodna
Freelance: Zaobići u širokom luku
Sljedeća
Chicken Run: Dawn of the Nugget – Nastavak dostojan originala