Vesni Trogrančić uručeno priznanje za doprinos bh. filmu

Vesni Trogrančić uručeno priznanje za doprinos bh. filmu

Sredinom decembra prošle godine Fondacija za kinematografiju Sarajevo organizovala je i realizovala drugu godišnju dodjelu priznanja filmskim radnicima zaslužnim za razvoj bh. kinematografije.

Čuvena profesionalna filmska i TV šminkerica, Vesna Trogrančić, nije bila u mogućnosti prisustvovati svečanosti pošto je bila privatno odsutna iz BiH, pa joj je priznanje lično uručio predsjednik Upravog odbora Antonio Beus. U prijatnoj atmosferi tokom razgovora gospođa Trogrančić se srdačno zahvalila Fondaciji i kolegama koji su je nominirali za ovu nagradu, te istakla da je presretna da je ona jedna od onih koji su ovo značajno priznanje dobili prošle godine.

Vesna Trogrančić je profesionalna filmska i televizijska šminkerica koja živi i radi u Sarajevu. Bogatu 40-godišnju karijeru počela je davne 1976. na filmskom remek-djelu Ivice Matića Žena s krajolikom, a nastavila je kultnim bh. serijama Porobdžije i Tale, te TV klasiku Bife Titanik. U godinama do rata u BiH radila je na nizu bh. TV i igranih filmova. Nakon rata ostaje jedna od najtraženijih filmskih i televizijskih šminkerica u našoj zemlji, radi na kratkim filmovima Kraj doba neprijatnosti, Put na mjesec, Prvo smrtno iskustvo, te nastavlja raditi na velikom broju bh. igranih filmova od kojih treba izdvojiti Go West, Nebo iznad krajolika, Nafaka, Čuvari noći i Hiljadarku, te regionalno popularnih TV serija Lud, zbunjen, normalan, Ne diraj mi mamu i Konak kod Hilmije. Zadnji filmski projekat joj je Švedsko srce moje majke a i dalje radi sve popularne TV serije u produkciji studija F.I.S.T.

Prehodna
"Everywhere Everything All at Once" nominovan za WGA
Sljedeća
U spomen na žrtve holokausta: Besplatan film u Meeting Pointu