U spomen na žrtve holokausta: Besplatan film u Meeting Pointu

U spomen na žrtve holokausta: Besplatan film u Meeting Pointu

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, u petak, 27. januara u 19 sati u kinu Meeting Point u Sarajevu bit će prikazan film The City and the City čiji su autori Christos Passalis i Syllas Tzoumerkas.

Film će biti besplatno dostupan i online, u petak, 27. januara od 12 sati do ponoći u cijeloj BiH i regiji na Ondemand platformi kina Meeting Point: https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/.

Film The City and the City  je neispričana priča u šest poglavlja o životu sefardske jevrejske zajednice u Solunu. Prošlost i sadašnjost grada se susreću i isprepliću u svojim pukotinama. Kroz film se provlače dvije linije. Prva je solunski svakodnevni život kakav je danas - kršćanski, grčki, urbani, donekle provincijalan. Druga, historijski tačna i gorko činjenična, pokreće fragmente 20. stoljeća koji su na gradskom tijelu ostavili tragove njegove najveće traume zajedno sa tragovima izgubljenog raja...

Besplatne ulaznice za projekciju filma u kinu Meeting Point u Sarajevu preuzimaju se u petak, 27. januara, sat vremena prije početka projekcije (od 18 sati, film počinje u 19 sati). Besplatni kodovi za online gledanje filma dostupni su u Bosni i Hercegovini i zemljama regije na https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/, a film će se moći gledati online u petak od 12 sati do ponoći.

Program obilježavanja Dana sjećanja na žrtve holokausta se održava u organizaciji Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine, uz podršku Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine i uz medijsko pokroviteljstvo BHT1. Partner filmskog programa obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta je kino Meeting Point, u saradnji sa Conference on Jewish Material Claims Against Germany (Claims Conference).

Prehodna
Vesni Trogrančić uručeno priznanje za doprinos bh. filmu
Sljedeća
Premijera dokumentarca ”Mavena“ 4. februara na DOK #5