Premijera dokumentarca ”Mavena“ 4. februara na DOK #5

Premijera dokumentarca ”Mavena“ 4. februara na DOK #5

Regionalna premijera filma Mavena autora Andrije Lekića biće održana u subotu, 4. februara u 19.30 sati na Petom međunarodnom festivalu dugometražnog dokumentarnog filma DOK #5.

Radnja filma Mavena sastoji se od četiri priče snimljene u periodu od osam godina: krvna osveta i njene posljedice, fenomen virdžine, ljubav između sestre i brata koji ima trajno oštećenje mozga i posljednji dani oca u terminalnoj fazi maligne bolesti. Kroz ove četiri priče protagonista promišljana su vječna pitanja o stvarnosti, istini, potrazi za domom, sjećanjima i ljubavi.

Povodom filma koji će biti prikazan na DOK festivalu autor ostvarenja je rekao: ”Godine 2011, nakon volontiranja u područjima pogođenim cunamijem u Japanu, života sa emigrantima u zimskim noćima Pariza i vremena provedenog na albanskim Prokletijama, protagonista se vraća u mesto u kojem je odrastao da bi boravio pored oca koji je u terminalnoj fazi bolesti. Rijetko dobijemo priliku da snimamo teške momente na njihovom vrhuncu, u terminalnoj fazi bolesti recimo, periodu određene zarobljenosti, periodu nemogućnosti da se stvari promijene, uslijed toga slijedi iznova preispitivanje“.

Film Mavena biće prikazan u okviru takmičarske selekcije Enter Dok. U okviru ovog programa biće dodjeljene dvije nagrade: nagrada publike i nagrada žirija publike koji je sastavljen od tri ljubitelja filma koji će glasati za najbolji debitantski film.

Prehodna
U spomen na žrtve holokausta: Besplatan film u Meeting Pointu
Sljedeća
Box office: "Avatar: The Way of Water" još uvijek prvi