Uskoro izlazi iz štampe “Knjiga o filmu“: Za sve od 9 do 99 godina

Uskoro izlazi iz štampe “Knjiga o filmu“: Za sve od 9 do 99 godina

„Knjiga o filmu“ (Filmbook) je vizuelni enciklopedijski vodič kroz svijet filma. Ovo izdanje velika je novost i zanimljivost za sve poštovaoce filmske kulture, iznimno bogate ilustracije i pratećih vizuelnih sažetaka. Na zanimljiv, ilustrativan, sažet, koncizan i jasan način, svjetski film je analiziran i predstavljen za sve generacije od 9 do 99 godina.

Knjiga je rađena u štampanoj verziji, i u digitalnom izdanju, a očekuju se izdanja prijevoda na engleski i web aplikacije. Posebnim vizuelnim metodama dizajna, ilustracije i mapiranja ishoda razumijevanja podiže se svijest i interesovanje za filmsku umjetnost i kulturu. U knjizi su obrađene tri oblasti: povijest filma, teorija filma i filmska praksa. Knjiga je enciklopedijsko-leksičkog karaktera, sa zanimljivim i lako pamtljivim objašnjenima, ilustriranim, definiranim i dizajniranim tako da su tematske jedinice prilagođene bržem pamćenju, većoj koncentraciji pri razumijevanju pojmova iz oblasti vezanih za filmsku umjetnost i praksu. Knjiga je recenzirana od strane internacionalnih i domaćih filmskih autora, kritičara i profesora.

Novinar i filmski kritičar Nisad Selimović kaže da će se u ovoj knjizi naći većina odgovora na pitanja o filmu. „Bez obzira da li posjedujete prethodno znanje ili ne, ova knjiga nudi direktne i koncizne odgovore, kroz korištenje kratkih referenci i jednostavnih crteža. Ova vizuelna enciklopedija filma može naći mjesto na bilo kakvoj polici, bilo da se radi o dječijoj sobi ili biblioteci dokazanog reditelja. Film jeste i nauka i umjetnost koja se akivno razvija, dobija nove forme, značenja i upotrebu, pa je stoga ova knjiga ne samo danas na pravom mjestu u pravo vrijeme. Ona će biti referentna jednostavno uvijek.“

Australski akademski radnik dr. Tuba Boz kaže da se u ovoj knjizi nalazi „sve od historije, žanra, teorije do praktičnih i produkcijskih tehnika filma, uz izvrsne i jasne ilustracije. Za sve one koji žele bolje upoznati film, ova knjiga ispunjava sva očekivanja. Autori su uspjeli da prevaziđu očekivanja naslova ove koncizne enciklopedije i tekstom, kao i izvanrednim ilustracijama i dizajnom.“

Argentinski autor i scenarista Daniel Delbene o knjizi piše: „Počevši od eksperimenata arapskog astronoma u 10. vijeku, do pohrane digitalnih podataka u 21. vijeku, autori nam donose kratak, ali kompletan prikaz filmske kinematografije. Detaljna analiza koju autori predstavljaju u ovoj knjizi je jedna sjajna sinteza koja obuhvata historiju, teoriju, jezik, genezu filma, te produkciju, a odaje i priznanje onima koji su pravili filmove opisujući njihove doprinose. Sav ovaj divni univerzum kinematografije je mudro ilustrovan u knjizi, obogaćujući ga slikama i riječima, na takav način da mu se daje dimenzija jednog jedinstvenog djela. Knjiga je neophodna i neprocjenjiva za sve koji žele da spoznaju umjetnost filma, u malo riječi, ali u svoj njenoj magiji.“

Nadalje u recenzijama knjige stoji da je knjiga izuzetno važna kao osnovna filmska kultura i preduslov za praktično i teoretsko akademsko bavljenje filmskim studijama i filmom kao umjetnošću. Recezenti kažu da je ova ilustrovana sažeta enciklopedija / priručnik uspjela da posebnim vizuelnim pedagoškim metodama približi znanje iz ove umjetničko-naučne oblasti, i to ne samo u domenu filmske kulture i prakse, već je specifično odabranim metodama ilustracije, likovnost knjige na izuzetno kreativnom i inovativnom nivou, kakvo srećemo samo u inostranoj bogato opremljenoj popularnoj literaturi.

„'Knjiga o filmu' je poticajan, avanturistički i sveobuhvatan poziv svim čitaocima zainteresiranim za umjetnost pravljenja filma. Autori su kreirali provokativan, historijski i estetički rad kojim se analizira svaki aspekt umjetnosti uključujući žanrove, historiju i praksu kinematografije iz internacionalne perspektive. Razumljivi i jasni tekstovi o temama koje pokriva ova knjiga ne postoje nigdje na jednom mjestu, što ovu knjigu čini jedinstvenom i veoma vrijednom. Filmadžija, student filma ili filmski gledalac će se koristiti ovim izuzetnim radom kako bi dobili važne i interesantne podatke kojima će produbiti razumijevanje i poštovanje prema ovoj umjetnosti. Autori su izrodili enciklopedijsku kreaciju koja je umjetnička koliko i sama umjetnost. Ovo je izuzetno preporučljivo štivo za svakog zainteresovanog za ovu oblast studija. Odličan, sveobuhvatan i umjetnički rad koji odgovara na sva pitanja o filmu. Jedinstven doprinos filmskoj umjetnosti i veoma dobro dizajniran i napisan.“ - kaže za knjigu američka recezentica prof. dr. Cynthia McDermott.

Turski prof. dr. Metin Bosnak o knjizi je napisao: „Kada se uputite na plovidbu ovom knjigom, osjećaćete veličinu intelekta divljenja vrijednu, koja sija na svakoj stranici. Autori su daleko od naučnika koji puno pričaju, a ne kažu ništa. Brilijantni tekstualni materijal navigira vas kroz lavirint kinematografije, a ilustracije podsjećaju na balkanski ljetni povjetarac koji vodi istinski jasno i duboko sveprožimajući, ali ne utapa u dubinama pukog teoretiziranja. Ova knjiga nije samo historijski pregled filma ukrašen sjajnim vizulenim elementima. Ona vas vodi kroz metode, misaone procese, osjećanja i stavove od nijemog do digitalnog filma. Kao što film prikazuje prošlost, ili ono što je shvaćeno, prenešeno, pretpostavljeno od prošlosti praveći ga sadašnjim mimetičkim iskustvom, u ovoj knjizi se predstavljaju krupni planovi i totali intelektualnom kamerom koja bdije nad historijom i teorijom čineći ih živim čitalačkim iskustvom.“

Autori i urednici knjige su Lejla Panjeta i M. Furkan Hizir. Knjigu posvećuju svojim roditeljima, kako stoji u posveti: „Knjige su svjedočanstvo ljudskog duha koji prevazilazi jezička i kulturna ograničenja vodeći nas putevima spoznaje trajnih vrijednosti. Stil ove knjige označava vrijednosti generacije naših roditelja, a bilo da je držite u ruci ili listate digitalno, temelji se na opštem znanju koje želimo prenijeti generacijama koje dolaze.”

Furkan Hizir je vizuelni umjetnik. Radi kao akademski predavač iz oblasti ilustracije, grafički dizajner, tehnički urednik, kreativni i umjetnički direktor za kulturne institucije i marketinške agencije. Za BiH je vezan od malih nogu, kada je na poklon dobio slikovnicu o Sarajevu. Univerzitetsko školovanje završava u Sarajevu, a radi na umjetničkim projektima u Turskoj i BiH. Profesionalno se bavi dizajnom, videogamingom i ilustracijom.  

Prof. dr. Lejla Panjeta je univerzitetski profesor filmskih studija, vizuelnih komunikacija i umjetnosti. Autorica je mnogih knjiga o filmu, medijima i umjetnosti, te dobitnica priznanja i nagrada za svoje umjetničke i naučne radove. Bavi se istraživanjima iz oblasti umjetnosti, komunikacija, filmskih i medijskih studija.

Filmski portal Filmofil.ba aktivno je sarađivao u istraživanju tokom procesa rada na knjizi, kao i u izradi filmografskih listi.

Prethodna
Završen 3. AJB DOC: Pobjednik “Ne u moje ime“
Sljedeća
Streaming servisi: Budućnost kinematogafije