U Meeting Pointu obilježen Međunarodni dan ljudskih prava

U Meeting Pointu obilježen Međunarodni dan ljudskih prava

U organizaciji Ambasade Kraljevine Nizozemske i Obala Art Centra, projekcijom nagrađivanog dokumentarnog filma Hiljadu posjekotina Ramone S. Diaz i diskusijom koja je uslijedila nakon projekcije, u kinu Meeting Point u Sarajevu obilježen je Međunarodni dan ljudskih prava.

Film je, uz besplatan ulaz za sve posjetitelje, prikazan u saradnji sa nizozemskim filmskim festivalom Movies that Matter. Ambasador Kraljevine Nizozemske u BiH Jan Waltmans pozdravio je publiku, zahvalivši svima na dolasku. “Oduševljen sam što vas vidim u ovolikom broju, onoliko koliko dozvoljavaju COVID mjere, a posebno što u publici vidim toliko mladih”, rekao je Waltmans.

Film Hiljadu posjekotina prati Mariu Ressu, novinarku i izvršnu menadžericu koja je 2018. proglašena Osobom godine po izboru američkog magazina Time. Istovremeno, film pruža uvid u taktike kojima se služe vladari širom svijeta kako bi manipulirali istinom.

Upravo o tome - o medijima i slobodi, o ljudskim pravima, manipulaciji informacijama i o dezinformacijama, razgovaralo se u panelu nakon projekcije kojim je moderirao ambasador Kraljevine Nizozemske u BiH Jan Waltmans, a sudjelovali su Boro Kontić (Mediacentar), Jasminka Džumhur (Ombudsman za ljudska prava Bosne i Hercegovine) i nagrađivana novinarka Nermina Kuloglija (BIRN). Govoriti o medijima, slobodi i pravima, znači govoriti kritički, propitivati, raditi s profesionalnim integritetom i posvećenosću poslu, pružiti informacije od javnog interesa za društvo i biti solidaran s kolegama, jer mediji i ljudska prava su prirodni saveznici, zaključili su učesnici panela.

Prehodna
“Deset u pola” Danisa Tanovića u tri termina u Meeting Pointu
Sljedeća
Box office: "West Side Story" obilježio drugi decembarski vikend