Specijalna projekcija filma “Trougao tuge“ u kinu Meeting Point

Specijalna projekcija filma “Trougao tuge“ u kinu Meeting Point

Povodom Europske noći filma, manifestacije koja od 4. do 8. decembra besplatno otvara vrata 85 kina širom Europe, kino Meeting Point sutra, 5. decembra u 17 sati organizuje besplatnu projekciju filma Trougao tuge Rubena Östlunda.

Besplatne ulaznice mogu se preuzeti danas od 14 sati u Meeting Pointu. Nakon projekcije filma pozivamo publiku na druženje u kinu Meeting Point, da zajedno slavimo bogatstvo europske kinematografije.

Već šestu godinu zaredom, Creative Europe MEDIA – program EU-a koji podržava europski sektor audiovizualne umjetnosti, pridružuje se zajednici Europa Cinemas u organizaciji Europske noći filma, koja se ove godine održava pod motom „Dijelimo priče koje volimo“. Ove godine obilježavanju se pridružuje i kino Meeting Point iz Sarajeva.

Trougao tuge obilježio je 2022. godinu: film je otvorio 28. Sarajevo Film Festival, a Östlundu je dodijeljeno Počasno Srce Sarajeva Sarajevo Film Festivala. Film je osvojio više od 20 nagrada na svjetskim festivalima i više od 70 nominacija, od kojih tri za Oscara: za najbolji film, za originalni scenarij i za režiju. Između ostalog, dobitnik je Zlatne palme na festivalu u Cannesu, a osvojio je i četiri nagrade Evropske filmske akademije: za najbolji evropski film, najbolji scenarij i režiju (Östlund) i za najboljeg evropskog glumca (Zlatko Burić).

Jedan od koproducenata filma je Obala Art Centar iz Sarajeva.

Humorna drama „Trougao tuge“ je razuzdana satira o klasnim ulogama i neukusu ekstremnog bogatstva, oštra i direktna kritika kapitalističkog društva koja pomjera sve granice.

Yaya (Charlbi Dean) i Carl (Harris Dickinson) modeli su i influenseri pozvani na krstarenje superjahtom koju će svojom pojavom promovisati na društvenim mrežama. Među ostalim uvaženim putnicima nalaze se i ruski bogataš Dimitry (Zlatko Burić) i njegova žena Vera (Sunnyi Melles), stariji britanski bračni par koji je bogatstvo zaradio na trgovini oružjem, šlagirana Njemica koja ponavlja jednu rečenicu te kapetan Thomas (Woody Harrelson)...

Prethodna
Šef Marvela opovrgava glasine o povratku Roberta Downeyja Jr.
Sljedeća
"The Marvels" pred ranim odlaskom iz kino-dvoranama