Ruben Östlund

Završio treći Ponta Lopud festival

Zadnji dan trećeg Ponta Lopud festivala, koji se održavao od 20. do 24. juna nagrađivani filmski redatelj Juho Kuosmanen održao je masterclass na temu Director s fear of the new project, gdje je poučen vlastitim iskustvom istaknuo važnost balansiranja odnosa na setu te iskrenost umjetničkog izražaja.

Svečano otvoren 3. Ponta Lopud festival

Sinoć je počelo treće izdanje Ponta Lopud festivala koje će kroz pet festivalskih dana pružiti mogućnost talentima iz cijele regije za izravan susret s nekim od najznačajnijih imena iz svijeta filmske industrije i Lopud po treći put pretvoriti u kreativno kulturno središte profesionalaca filmske industrije, mjesto susreta, razmjene ideja i uživanja u filmskoj umjetnosti.

Dokumentarci poznatih autora na Beldocsu 2023.

Na predstojećem Beldocs festivalu, koji se održava od 10. do 17. maja, publika će imati priliku da pogleda brojne filmove eminentnih savremenih autora, među njima socijalnu satiru Rubena Östlunda, biografski film o jednoj od najplodnijih spisateljica današnjice Stiga Björkmana, autoportret Andréa Bonzela, eksperimentalni film o evoluciji Zemlje Deborahe Stratman, kao i dokumentarce Lava Diaza i Jamesa Benninga koji putem rekonstrukcije pojedinih historijskih događaja dodiruju kritične tačke savremenog društva.