Tri BAFTA nominacije za “Trougao tuge”

Tri BAFTA nominacije za “Trougao tuge”

Trougao tuge Rubena Östlunda osvojio je tri nominacije za nagrade Britanske akademije filmskih i televizijskih umjetnosti (BAFTA): za originalni scenarij - Ruben Östlund, sporednu glumicu - Dolly de Leon i casting!

Film je na repertoaru kina u BiH.

Trougao tuge je dobitnik Zlatne palme na festivalu u Cannesu, dobitnik četiri nagrade Evropske filmske akademije (EFA): nagrade za najbolji evropski film, najbolji scenarij, režiju: Ruben Östlund i najboljeg evropskog glumca: Zlatko Burić. Osvojio je nominacije za nagradu Zlatni globus u kategoriji najbolji film komedija i najbolja sporedna glumica (Dolly de Leon).

Trougao tuge Rubena Östlunda, dobitnika Počasnog Srca Sarajeva, otvorio je 28. Sarajevo Film Festival, a jedan od koproducenata filma je i Obala Art Centar iz Sarajeva. Humorna drama Trougao tuge je razuzdana satira o klasnim ulogama i neukusu ekstremnog bogatstva, koja je reditelju Rubenu Östlundu donijela već drugu Zlatnu palmu u Cannesu. Trougao tuge je oštra i direktna kritika kapitalističkog društva koja pomjera sve granice.

Yaya (Charlbi Dean) i Carl (Harris Dickinson) modeli su i influenseri pozvani na krstarenje superjahtom koju će svojom pojavom promovisati na društvenim mrežama. Među ostalim uvaženim putnicima nalaze se i ruski bogataš Dimitry (Zlatko Burić) i njegova žena Vera (Sunnyi Melles), stariji britanski bračni par koji je bogatstvo zaradio na trgovini oružjem, šlagirana Njemica koja ponavlja jednu rečenicu, te kapetan Thomas (Woody Harrelson).

Prehodna
Mnoštvo hrvatskih filmova na 34. Filmskom festivalu u Trstu
Sljedeća
Produžen rok za prijavu na 70. Martovski festival u Beogradu