The Marvels: Smrt superherojskog žanra

Piše: Sead Vegara

Posljednje eksere u mrtvački kovčeg smrtno stradalog superherojskog žanra zakucala je rediteljica Nia DaCosta snimivši ostvarenje The Marvels (Marveli, 2023). Istina, imao je Marvel Studios i lošijih filmova, ali ono što su demonstrirali sa Marvelima daleko je od zlatnih dana stripovskih superherojskih storija iz Marvelove radionice. Na svu sreću, film traje nešto manje od dva sata, 105 minuta da budemo precizni, te ionako ubrzana radnja sa konstantnim mijenjanjem pravca, dovede do toga da se relativno brzo okonča tortura očiju i ušiju.

Marveli; režija: Nia DaCosta; uloge: Brie Larson, Samuel L. Jackson, Teyonah Parris, Iman Vellani; 2023.

IMDb rejting: 6.1/10

Rotten Tomatoes rejting: 62%

Prešareno i bučno, tako izgleda film koji je 33. po redu u MCU-u. Prenapadno i distorzivno djeluje nastavak (iznenađujuće dobrog) Captain Marvel (Kapetanica Marvel) iz 2019, ali da bi se pohvatali svi konci i detalji u novom filmu potrebno je daleko veće predznanje od onoga koje imaju obični ljubitelji Marvela, pri tome misleći na one koje zanimaju samo filmovi stvarani za kina, a ne i produženi MCU sa mnoštvom serija. Tako da u koliko ste gledali sve moguće Marvelove serije za Disney+ i prethodna 32 fillma, tek onda ćete shvatiti sve što se dešava u filmu The Marvels.

Da je došlo do prezasićenja jasno je kao što su 2+2 četiri, te zbog same činjenice da je postalo previše prebrzo preko svake mjere fil(m)ovanje svih mogući i nemogućih superheroja, ma kako i koliko malo ili nimalo poznati bili. Ključni faktor za Marvelov najnoviji naslov jeste poznavanje produkcije serija, između ostalih WandaVision i Ms. Marvel, te naravno svih mogući prethodnih filmova u kojima se pominje i pojavljuje Kapetanica Marvel a.k.a. Carol Denvers (Brie Larson).

Opet, činjenica da iako ste upoznati sa svim navedenim, ne garantuje dobar provod u kinu. Pogotovo kada su u kinu oko vas horde tinejdžera naoružani raznim varijacijama čipsa, kokica i drugih grickalica, kojima ovakva vrsta filma i odgovara (ili bi trebala), jer u biti i jeste pravljen sa ciljem da se svidi najmlađima, a koji ne pokazuju nimalo pažnje već konstantno pričaju, dobacuju šale, glasno komentarišu, gađaju se kokicama... Najgore moguće ponašanje uz užasan film, ne da ne ide, već jednostavno nema smisla. Ali, ukoliko pređete preko svega toga i pokušate se koncentrisati na dešavanja na velikom platnu, uz sve pomenuto shvatićete da ste zalutali na projekciju, jednog petka, kada ste mogli puno bolje iskoristiti svoje vrijeme.

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje

Prethodna
Čuvari formule: Film za publiku
Sljedeća
The Marsh King's Daughter: Poprilično slabašan psihološki triler