The Hitman's Wife’s Bodyguard: Dobar izbor za večer u kinu

Piše: Sead Vegara

Ko bi rekao da će nenadani hit(ić) iz 2017, sasvim solidna akciona komedija The Hitman's Bodyguard dobiti svoj nastavak četiri godine kasnije? Nastavak The Hitman's Wife's Bodyguard (Tjelohranitelj mafijaševe žene, 2021) koji, po nepisanom pravilu, težište stavlja na akciju, ali i na pomalo smiješan, da ne kažemo „kilav“ način, radi ono što svi dobri nastavci trebaju da urade. A to je karakterizacija i izgrađivanje likova. Sve ono dobro u originalnom filmu i sada u nastavku je tu, samo malo bombastičnije i eksplozivnije. Neodoljiva Salma Hayek kao Sonia Kincaid, titularna mafijaševa žena, sada na sebe preuzima prostačenje i „verbalne gejzire“, dok u filmovima ta uloga stoji uz opis lika kojeg obično portretira Ryan Reynolds.

Tjelohranitelj mafijaševe žene; režija: Patrick Hughes; uloge: Samuel L. Jackson, Ryan Reynolds, Salma Hayek, Antonio Banderas, Morgan Freeman; 2021.

IMDb rejting: 6.3/10

Rotten Tomatoes rejting: 26%

Reynolds, kao titularni tjelohranitelj Michael Bryce, nakon (ne)sretnih događaja u originalnom filmu, izgubio je “AAA“ dozvolu za tjelohranitelja i odlučio je zaboraviti cijeli posao i sve što se veže za profesiju tjelohranitelja. Ali, tek što je prostro dekicu, uzeo knjigu, stavio slušalice, zdušno krenuo sa odmorom i (duševnim) oporavkom, njegov odmor naprasno prekida upravo Sonia koja ga vodi sa sobom da joj pomogne da izbave iz nevolje mafijaša iz naslova, Dariusa Kincaida (Samuel L. Jackson). Nakon operacije spašavanja, Sonia, Darius i Michael krenut će na putešestvije po Evropi kako bi onemogućili nevjerovatno moćnog negativca Aristotela Papdopolousa (Antonio Banderas) da izazove kolaps na Starom kontinentu utičući na električno napajanje evropskih država.

Samuel L. Jackson ulogu ponovno odrađuje rutinski dobro, Ryan Reynolds također je raspoložen, dok je Salma Hayek ostvarila tako zanimljivu i neviđenu glumačku kreaciju, da jednostavno (po)želite da je konstantno u kadru. Antonio Banderas toliko je uživljen u ulogu dežurnog zloće i nadasve uživa u ulozi.

Ono što je u prvom filmu odgovaralo kao road movie, ukršten sa buddy-buddy akcionom komedijom, sada tome reditelj Patrick Hughes dodaje i „trećeg člana“ u vidu egzotičnih evropskih destinacija, te prelijepu Salmu Hayek. Na putu po Evropi, polako se odmotavaju slojevi Sonjinog, Bryceovog i Kincaidovog karaktera, a sama hemija koja djeluje između troje glavnih protagonista je nevjerovatno osvježavajuća. U tolikome da u sjećanje vraća ponajbolje iz žanra: policijski trio Rigss/Murtaugh/Cole (Mel Gibson/Danny Glover/Rene Russo) iz četvrtog dijela Smrtonosnog oružja, i na izvjestan način i par iz filma 48 sati (brbljivi Eddie Murphy i mrzovoljni Nick Nolte).

Jacksonov Kincaid je bio taj koji je u originalu puno pričao i pri tome još mnogo psovao, dok je tu ulogu sada preuzela njegova bolja polovina Sonia. Epizodu u filmu ima i nenadmašni Morgan Freeman kao očuh Reynoldsovog lika, čije će uplitanje u priču imati važnu ulogu u finalu. Reference na neke od (kultnih) holivudskih filmova, kao i glumaca i likova, sasvim stručno su spojeni i inkorporirani u scenaristički DNA filma The Hitman's Wife's Bodyguard, koji će poput prethodnika poslužiti kao dobar izbor za večer u kinu.

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje
Prehodna
Black Widow: Sve su superjunačke porodice iste
Sljedeća
Space Jam: A New Legacy – Bezlični nastavak originala iz '90-ih