The Hitman's Bodyguard: Sasvim solidna akciona komedija

Piše: Sead Vegara

Da se ne lažemo: film The Hitman's Bodyguard (dubioznog li prevoda Čuvaj me s leđa) sasvim je solidna akciona komedija. Nema tu pretjerano puno pameti; dvojac koji se ne podnosi, pozadinska ljubavna priča, jurnjava autima i, naravno, pucnjava iz raznog oružja. Pameti u smislu da je priča nešto posebno: bjeloruskom diktatoru Dukhovichu (Gary Oldman koji rutinerski „odrađuje“ ulogu) u Haagu se sudi za zločine, a svjedoka koji treba da da ključno svjedočenje, Kincaida (Samuel L. Jackson koji se vraški dobro zabavlja „odrađujući“ ulogu), na sud treba da sprovede nekadašnji as u svom poslu – obezbjeđenje visokoprofilne klijentele (trgovaca oružjem i sl.) – sada potrošeni i samosažaljevajući Michael Bryce (Ryan Reynolds u, za razliku od ostalih uloga gdje puno blebeće, pomalo drugačijem izdanju), dok za njima dvojicom jurcaju Dukhovichevi plaćenici.

Čuvaj me s leđa; režija: Patrick Hughes; uloge: Samuel L. Jackson, Ryan Reynolds, Salma Hayek, Gary Oldman, Elodie Yung; 2017.

IMDb rejting: 7.0/10

Rotten Tomatoes rejting: 38%

Stvar je u tome da se njih dvojica itekako dobro poznaju jer su im se putevi prije ukrštali pri čemu su razvili nevjervatnu netrpeljivost jedan prema drugome. Kincaid je plaćeni ubica kojeg Interpolovi ljudi nisu uspjeli prevesti u Haag, a agentica Amelia Roussel (Elodie Yung) nakon što se ona i Kincaid dokopaju “sigurne kuće“ odluči da pozove svog bivšeg dečka Brycea, jedinog čovjeka za kojeg je sigurna da će Kincaida uspjeti sprovesti u Haag. Bryce za svoj sunovrat u poslu krivu upravo Ameliju, a kada uvidi da je Kincaid “paket“ koji treba da isporuči ne bude mu nimalo drago. Pogađate, od tada kreće svojevrsni akcioni road movie u kojem se ispaljeni meci broje na hiljade, a ranjeni i ubijeni na stotine. Dobro, množda ne baš toliko u ovom drugom području, ali tu negdje.

Na putu se polako odmotavaju slojevi Bryceovog i Kincaidovog karaktera, a sama hemija koja djeluje između dvojice glavnih protagonista je nevjerovatno osvježavajuća. U tolikome da u sjećanje vraća ponajbolje iz žanra: policijski dvojac Rigss/Murtaugh (Mel Gibson/Danny Glover) iz kvadrologije Smrtonosno oružje, i par iz filma 48 sati (brbljivi Eddie Murphy i mrzovoljni Nick Nolte). Jacksonov Kincaid je taj koji puno priča i pri tome još psuje, da ne govorimo o “pokošenim“ negativcima, dok je Reynoldsov Bryce ovdje taj koji mora to sve da otrpi i na Kincaidove ljubavne savjete o agentici Roussel, samo otpuhuje i moli Boga da se sve što prije završi.

Također, Kincaid ima razlog zašto je pristao da svjedoči: njegova dražesna supruga Sonia koju portretira zanosna Salma Hayek biće puštena na slobodu iz amsterdamskog zatvora.

To je ta pozadinska ljubavana priča, a u dvije od koji je jedna neviđeno dobro koncipirana scena uz hit Lionela Richieja „Hello“ uprizoreno je upoznavanje Kincaida i Sonije, koje kada bi se pokušalo opisati riječima defintivno ne bi bilo lijepo. Zamislite kako će vam to tek izgledati kada i ako odlučite svoje vrijeme posvetiti ovoj akcionoj komediji. Druga scena je upoznavanje Amelije i Brycea, opet uz hit iz osamdesetih „I Want to Know What Love Is“, ali ne baš tako efektno.

U svakom slučaju, The Hitman's Bodyguard bi trebao poslužiti kao dobar izbor za večer u kinu.

Prethodna
A Quiet Passion: Ja sam Niko! A ti, ko si?
Sljedeća
Logan Lucky: Početak nove pljačkaške trilogije