Stronger: Mnogo više od puke blockbusterske zabave

Piše: Sead Vegara

Hollywood ima običaj da proizvodi filmove u paru, koji tematiziraju isti ili sličan događaj. Tako je samo bilo, sjetiće se neki, sa filmovima Deep Impact i Armaggedon, pa onda i sa White House Down i Olympus Has Fallen. U slučaju prvog para, prvi film predstavljao je solidnu dramu o nadolazećem udaru ateroida na Zemlju, dok je drugi istoj tematici prišao sa pravog blockbusterskog polja u režiji Michaela Baya, koji će se nadolazaćim godinama profilisati kao reditelj za kojeg će se vezati pojam bayheam (svojevrsna izvedenica iz riječi mayheam – nered, rasulo opštenarodnih razmjera). Druga dva para navedenih filmova prolaze kao sasvim standardni blockbusteri o napadu na američkog predsjednika, Bijelu kuću i (bivšim) agentima koji će spašavati dan.

Snaga je u meni; režija: David Gordon Green; uloge: Jake Gyllenhaal, Tatiana Maslany, Clancy Brown, Miranda Richardson; 2017. IMDb rejting: 7.6/10 Rotten Tomatoes rejting: 96%

Potpisnik ovih redova nevješto je izbjegao gledanje filma Patriots Day za kojeg je mislio, iz samog naslova se moglo naslutiti, da je riječ o čistom američkom propagandnom filmu u kojem se veliča američki patriotizam i u kojme ima (previše) mahanja američkom zastavom. Ali, kako su se stvari odvijale, ipak se ispostavilo da Patriots Day baš i nije čisti propagandni američki pamflet već solidno zaokruženi dramski triler koji tematizira bombaški napad na Bostonskom maratonu 2013. i hvatanju počinioca. Drugi film Stronger (Snaga je u meni) pripovijeda priču o pomenutom Bostonskom maratonu imajući ga samo kao polazišnu tačku, a u stvari govori ličnu istinitu priču Jeffa Baumana (Jake Gyllenhaal) koji je na cilj maratona došao da bi podržao bivšu djevojku Erin (Tatiana Maslany) samo da bi stradao u bombaškom napadu ostavši bez obje noge.

Toliko vam je zaista dovoljno da znate o radnji filma, jer kako možete pretpostaviti ostatak čini priča o Jeffovom oporavku i povratku u normalni život, borbi sa PTSP-om, iako samo u nekoliko slikovitih scena prikazanoj, mada se u biti proteže kroz cijeli film. Majka alkoholičarka Patty (Miranda Richardson), ponosna na sina, kao i cijeli Boston, prozvavši ga herojem, konstantno slomljenog i shrvanog Jeffa, nastoji da promoviše u pravog heroja nagovaravši ga da učestvuje u sportskim događajima i čitajući mu pisma zahvale. Nešto što on istina sa odobravanjem, ali nevoljno radi. U svemu tome jedina koja je svjesna njegovog PTSP-a, Erin daje sve od sebe kako bi mu pomogla.

Iskreno, film Stronger predstavlja snažnu i mučnu priču Jeffa Baumana, vođenu staloženom rediteljskom rukom Davida Gordona Greena (Prince Avalanche, Joe). Scenaristički potpis Johna Pollona (bazirano na istoimenoj knjizi samog Baumana i Breta Wittera) je bez sumnje kvalitetno ispisan, dok su glavni protagnosti Gyllenhaal i Maslany toliko uvjerljivi da vas jednostavno zaboli oko srca dok ih posmatrate kako oživljavaju dvoje zaljubljenih mladih ljudi suočenih sa strahovitim životnim problemima, iako se nazire i malo svjetla na kraju tog (mračnog i turobnog) tunela. Topla preporuka za sve one koji očekuju od filma više od puke blockbusterseke zabave koju pruža ogromna većina filmova sa kino-repertoara.

Prehodna
Blade Runner 2049: Snimiti nastavak kultnog klasika?
Sljedeća
Home Again: Jabuka ne pada daleko od stabla