Sly: Nikad ne trebamo vidjeti junake kako umiru

Piše: Sead Vegara

Sylvester Stallone je u vrijeme premijere Rockyja (1976) najavljivan kao nova glumačka nada Hollywooda, nasljednik Marlona Branda. A šta je sve morao pretrpjeti da dođe u tu poziciju vrijedno je ne samo dokumentarnog filma, već pravog igranog filma. U svakom slučaju, reditelj Thom Zimny u svom dokumentarcu Sly mnogo vremena posvećuje upravo tom periodu Stalloneovog života, stvarajući toliko zanimljiv uvid u priču u kojoj je nerazdvojiv utjecaj Sylvesterovog ličnog života na onaj njegovog filmskog lika, boksera (i propalice) Rockyja Balbo1e.

Sly; režija: Thom Zimny; uloge: Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger; 2023.

IMDb rejting: 7.0/10

Rotten Tomatoes rejting: 78%

Rocky je lansirao Stallonea u filmske zvijezde, a priča kako se sve to desilo zgodno je ispričana kroz Sylvesterova sjećanja. Svemu tome je prethodilo burno djetinjstvo, nesretan brak roditelja, otac koji je svoje komplekse liječio na vlastitoj djeci... Uglavnom, nimalo veselo i bezbrižno odrastanje. Da mladog Stallonea jedan profesor nije okuražio da se okuša u glumi, svijet bi zauvijek ostao bez Rockyja i Ramba, likove veće od života, uz koji su mnogi odrastali.

Stallone prema nekim (kritičarima) baš i nije kvalitetan glumac, ali ono po čemu se pamti i po čemu će se pamtiti jeste ustrajnost da odglumi glavnu ulogu u filmu nastalom prema njegovom scenariju. A taj scenarij je onaj za Rockyja. Producenti su željeli zvijezdu u ulozi, a on nije bio to. Nudili su mu mnogo novca, ali Stallone je istrajao u namjeri da glumi naslovnog lika. Legenda kaže da je scenarij napisao za tri dana, mada Stallone u dokumentarcu “raskrinkava“ legendu govoreći o tome kako je kostur priče nastao u tom periodu, dok se detalj po detalj ubacivao i na kraju dobila priča o pravom američkom snu; kada niko i ništa, propalica poput njegovog Rockyja dobije priliku da se okuša u bokserskom ringu sa svjetskim šampionom.

Na nastavke Rockyja reditelj Zimny također obraća pažnju, mada ne u tolikoj mjeri (jer je toliko toga rečeno o prijelomnom filmu), ali daje dovoljan uvid na utjecaj koji su imali za Stallonea. Stallone se ipak nije pokazao kao novi Brando, te je nadoknađivao “glumački nedostatak“ onim voljnim da se prihvati papira i olovke, tj. piše scenarije i režira. Sa ulogom u filmu First Blood (1982) započet će ono za što će se ispostaviti akcionom franšizom, pričom o vijetnamskom veteranu koji ne može da “pobjegne od rata“. I upravo je u tom filmu Stallone potvrdio svoje scenarističko umjeće, dopisujući monolog na kraju filma (uobličio ga je iz stvarne situacije koju mu je prepričao ratni vojni veteran) i ne dozvoljavajući da vidimo junaka kako umire. Ostavivši lik Johna Ramba živog, osigurao je sebi drugu dugu franšizu i lik za pamćenje.

Kroz dokumentarac je provučeno i njegovo rivalstvo sa Arnoldom Schwarzeneggerom, koji sam komentariše kompletan odnos, pokušaj odmaka od akcionog žanra sa (propalim) komedijama (“Oscar“ i “Stani ili moja mama puca“), te naposljetku “uskrsnućem“ akcionog žanra sa serijalom The Expendables (Plaćenici, 2010 - 2023) u kojem je ujedinio akcione zvijezde prošlih i novih vremena. Potiho Stallone progovara i o svom preminulom sinu Sageu, na koncu dajući do znanja da ništa nije važnije od porodice.   

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje

Prehodna
The Hunger Games: Publika je gladna dobrog filma
Sljedeća
Wish: CGI animirani film za poželjeti