Sheehan i Raftery prva imena ekranizacije novele "Mortal Engines"

Sheehan i Raftery prva imena ekranizacije novele "Mortal Engines"

Robbie Sheehan (Fortitude, predstojeći Geostorm) i Ronan Raftery (Fantastic Beasts and Where to Find Them, predstojeći The Terror) prva su imena glumačke postave ostvarenja Mortal Engines. Sheehanu je dodijeljena glavna uloga, dok će se Raftery pojaviti u sporednoj ulozi. Produkcija filma starta tokom proljeća na području Novog Zelanda, dok u kino distribuciju kreće 14. decembra 2018.  MRC i Universal su finansijeri filma, dok je Universal zadužen za međunarodnu distribuciju.

Na adaptaciji scenarija koji je utemeljen na nagrađivanom književnom serijalu britanskog autora Philipa Reevea rade višestruko nagrađivani novozelandski režiser i producent Peter Jackson, scenaristkinja i producentica Philippa Boyens i novozelandska scenaristkinja Fran Walsh (The Lord of the Rings i The Hobbit trilogije). Film će režirati majstor za vizuelne efekte, Christian Rivers, koji je većinu svoje 25-godišnje karijere proveo sarađujući sa Jacksonom, a koji je tokom 2005. godine nagrađen Oscarom za vizuelne efekte u filmu King Kong. Bio je uključen i u režiranje Pete’s Dragon remakea, a Mortal Engines će biti njegov prvi projekt posredstvom kojeg će se predstaviti u ulozi glavnog režisera. 

Mortal Engines će producirati Zane Weiner (The Lord of the Rings i The Hobbit trilogije), Amanda Walker (The Hobbit) i Deborah Forte (The Golden Compass, Goosebumps), zajedno sa Jacksonom i Walshom. Ken Kamins (The Hobbit trilogija, District 9, Jack Reacher) je izvršni producent, dok je Philippa Boyens koproducentkinja.

Postoje četiri knjige koje do danas čine serijal “The Hungry City Chronicles” o gladnom, pokretnom gradu za kojeg je zaslužan Philip Reeve. Prva je “Mortal Engines” koju prate “Predator’s Gold,” “Infernal Devices” i  “A  Darkling Plain.” “Smrtonosni strojevi” (“Mortal Engines”) je uzbudljiva i maštovita sci-fi priča koja započinje od trena kada veliki pokretni grad London lovi rudarski gradić. Kada jedan grad proguta drugi, preradi sve korisne materijale kako bi se oslobodila energija za pokretanje motorizovanih kotača koji gradu omogućuju putovanje. Međutim, londonski gradonačelnik ima mnogo veće planove od osvajanja malih gradova…

Kompanija Scholastic je objavila knjige koje su osvojile brojne nagrade, među kojima su Nestlé Smarties nagrada, nagrada Whitbread, nagrade koje su im dodijeljene od strane The Guardiana, Los Angeles Timesa i dr. Cjelokupna radnja književnog serijala smještena je u daleku budućnosti i govori o pokretnim gradovima koji proždiru jedni druge u borbi za resurse. Na jednom od tih gradova, Tom Natsworthy ima neočekivani susret s tajanstvenom mladom ženom koji će zauvijek promijeniti tok njegovog života.

 
Prethodna
Corin Hardy režira "The Conjuring" spinoff "The Nun"
Sljedeća
Johannes Roberts režira “The Strangers 2”