Predstavljamo kino-repertoar za decembar i januar

Predstavljamo kino-repertoar za decembar i januar

SMRTONOSNE MAŠINE (MORTAL ENGINES)

U kinima od 6. decembra

Režija: Christian Rivers

Uloge: Hugo Weaving, Hera Hilmar, Robert Sheehan, Jihae, Ronan Raftery, Leila George, Patrick Malahide i Stephen Lang

Hiljadama godina nakon što je civilizacija uništena usljed kataklizmičnog događaja, ljudi su se prilagodili na uslove i novi način života je evoluirao. Gigantski gradovi u pokretu, sada lutaju planetom, nemilosrdno osvajajući male gradove. Tom Natsworthy (Robert Sheehan), koji potiče sa nižeg nivoa Londona, čuvene metropole koja je sada u pokretu, naći će se u borbi za opstanak, nakon što upozna opasnu odmetnicu Hester Shaw (Hera Hilmar). Dvije suprotnosti, čiji putevi nikad nisu smjeli da se ukrste, nerado će sklopiti savez koji je predodređen da promijeni budućnost.

 

BAMBLBI (BUMBLEBEE)

U kinima od 20. decembra

Režija: Travis Knight

Uloge:  Hailee Steinfeld, Martin Short, Pamela Adlon, John Cena

Tokom bjekstva, godine 1987. Bumblebee pronalazi utočište na otpadu u malom gradu pored okeana, u Kaliforniji. Charlie (Hailee Steinfeld) koja tek što će napuniti 18 godina i koja traži svoje mjesto pod zvijezdama, otkriva Bumblebeeja, u ranama i ožiljcima od bitke. Kada Charlie oživi Bumblebeea, shvatit će da ovo nije obična, žuta Volkswagen buba.

MARIJA STUART KRALJICA ŠKOTSKE (MARY QUEEN OF SCOTS)

U kinima od 10. januara 2019.

Režija: Josie Rourke

Uloge: Saoirse Ronan, Margot Robbie, Jack Lowden, Joe Alwyn, Gemma Chan, Martin Compston, Ismael Cordova, Brendan Coyle, Ian Hart, Adrian Lester, James McArdle, David Tennant, Guy Pearce

Film Marija Stuart kraljica Škotske istražuje turbulentan život karizmatične Marije Stuart. Nakon što je sa 16 godina postala kraljica Francuske a sa 18 udovica, odbija pritisak da se ponovo uda. Umjesto udaje, vraća se u svoju rodnu Škotsku da povrati tron koji joj pripada. Međutim Škotskom i Engleskom vlada neodoljiva Elizabeta I. Obje mlade kraljice vide jedna drugu u strahu i slabosti. Rivali u moći i ljubavi, ženski regenti u svijetu u kojem dominiraju muškarci, njih dvije će morati da odluče kako da igraju igre oko braka i nezavisnosti. Odlučna da bude vladar a ne samo figura, Marija se poziva na pravo da zauzme engleski tron, prijeteći Elizabetinom suverenitetu. Izdaja, pobuna i zavjera ugrožavaju oba prijestola i mijenjaju tok historije.

Prethodna
Porijeklo stvarnosti u koju vjerujemo: Mit kao priča za film vol.2
Sljedeća
Historijska istina u filmu: Selektivna interpretacija