Sarajevska zima 2022. predstavlja: “Filmbook“

Sarajevska zima 2022. predstavlja: “Filmbook“

“Filmbook: An Illustrated Encyclopedic Guide“ je vizuelni enciklopedijski vodič kroz svijet filma. Sarajevska zima i Filmofil predstavljaju englesko dopunjeno izdanje u 2022. godini. Autor knjige je prof. dr. Lejla Panjeta, urednica za USA Mea Kundurović, a dizajner i ilustrator je M. Furkan Hizir. Filmbook kreativni tim čine: Ana Kravić, Maja Juvan, Sandra Ozimica i Sead Vegara.

Audio prezentaciju projekta uređuje i vodi Mea Kundurović, urednica projekta za USA tržište. Ovo izdanje velika je novost i zanimljivost za sve poštovaoce filmske kulture, iznimno bogate ilustracije i pratećih vizuelnih sažetaka. Na zanimljiv, ilustrativan, i koncizan način, svjetski film je analiziran i predstavljen za sve generacije od 8 do 108 godina.

Pratite projekt Filmbook na: https://www.instagram.com/filmbook.88/

Filmbook obrađuje tri oblasti: historiju filma, teoriju filma i filmsku praksu. Knjiga je enciklopedijsko-leksičkog karaktera, sa zanimljivim i lako pamtljivim objašnjenima, ilustriranim, definiranim i dizajniranim tako da su tematske jedinice prilagođene bržem pamćenju, većoj koncentraciji pri razumijevanju pojmova iz oblasti vezanih za filmsku umjetnost i praksu. Knjiga je referencijalna literatura Univerziteta SSST, čiji su studenti filma i videogaminga ocijenili izuzetno pozitivno projekat u anketi i online promociji knjige.

U online audio predstavljanju sudjeluju gosti, recenzenti i kritičari sa pet kontinenata:

  • Dr. Keith Doubt, profesor emeritus na Wittenberg univerzitetu u SAD,
  • Prof. Dr. Tuba Boz sa RMIT Univerziteta iz Canbere u Australiji,
  • Daniel Delbene, filmski i teatarski scenarista iz Buenos Airesa u Argentini,
  • Prof. Dr. Metin Boşnak iz İstanbul Sabahattin Zaim University iz Turske,
  • Dr. Cynthia McDermott profesorica, regionalna direktorica i šefica odsjeka na Antioch University Los Angeles and Santa Barbara iz SAD-a,
  • Ahmed Imamović, nagrađivani filmski bh. reditelj,
  • Sead Vegara, novinar, filmski kritičar i urednik filmskog portala Filmofil, koji je sarađivao na knjizi i filmografskim listama,
  • Nisad Selimović, novinar i filmski kritičar,
  • Vedran Fajković, scenarista i dramaturg.


Autorica koncepta projekta je prof. dr. Lejla Panjeta, univerzitetski profesor filmskih studija, vizuelnih komunikacija i umjetnosti. Autorica je mnogih knjiga o filmu, medijima i umjetnosti, te dobitnica priznanja i nagrada za svoje umjetničke i naučne radove.

Prethodna
Zilhadova poezija i emocije u filmu “Švedsko srce moje majke“
Sljedeća
Filmski profil vol. 2: Najbolje uloge Jima Carreyja