Radionica o tome “Kako snimiti rat“ na ZagrebDoxu

Radionica o tome “Kako snimiti rat“ na ZagrebDoxu

ZagrebDox i ove godine nudi iznimno bogat edukativni program za filmske profesionalce ZagrebDox Pro, čiji je cilj poticati saradnju u jugoistočnoj Europi i omogućiti međusobno upoznavanje i prepoznavanje svjetske, europske, regionalne i lokalne dokumentarističke scene.

ZagrebDox Pro: Dox of War provodi se u okviru tačno određenog, vrlo zahtjevnog tematskog okvira ovogodišnjeg izdanja koje odgovara na pitanje: “Kako snimiti rat?”. Odabrano je osam projekata iz Ukrajine, Grčke, Hrvatske, Kanade, Srbije, Švicarske, Turske i Ukrajine koji na specifičan i kreativan način oslikavaju stvarnost rata, dok veći dio polaznika odabrane filmove u razvoju trenutačno snimaju na prvim linijama.

Odabrani projekti su Izlaz kroz ludaru Nikole Ilića (Srbija, Švicarska), Nepoznat br. 1 Markijana Mirošničenka (Ukrajina), Savršenstvo kruga Borisa Bakala (Hrvatska), Olovka strašne stvarnosti Marije Ševčenko (Ukrajina), Presretanje Oksane Karpovič (Ukrajina), Sjećanja Vivian Papageorgiou (Grčka), Taoci rata Marije Derhačove (Ukrajina) i Trajno pretraživanje Berke Bas (Turska). S Festivala ističu kako im je cilj tim izvrsnim autorima stvoriti priliku da za vrijeme Festivala predstave svoje projekte brojnim producentima i distributerima iz svijeta i regije, te omogućiti rad s vrhunskim mentorima i profesionalcima.

Za polaznike, a dijelom i za javnost, organizirana su majstorska predavanja i razgovori s renomiranim svjetskim dokumentaristima koji su se istakli svojim filmovima o ratu, kao i s novinarima, fotografima i humanitarcima koji će podijeliti svoje praktično znanje i iskustvo rada u kompleksnim uvjetima ratnih situacija. Među njima su autori poput Sigal Jehude, Mile Turajlić, Alise Kovalenko, Tihomira Ladišića i Mile Tešaijeve.

ZagrebDox uspostavio je mrežu suradnje u nastojanju da odabranim projektima na temu rata pruži što više mogućnosti sudjelovanja na radionicama i festivalima. U suradnji s Al Jazeerom jedan od projekata bit će odabran za sudjelovanje na Al Jazeera Documentary Industry Days u Sarajevu u septembru 2023. Kao nastavak suradnje s festivalom Doclisboa jedan će od projekata biti odabran za sudjelovanje na industrijskom programu Nebulae, koji će se održati u oktobru u Lisabonu.

Sudjelovanje na ZagrebDox Pro-u besplatno je i održava se uz financijsku potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Društva hrvatskih filmskih redatelja i Grada Zagreba. Sve novosti i informacije o ZagrebDoxu, uključujući i termine održavanja panela, dostupne su na službenoj stranici festivala i na društvenim mrežama Festivala.

Prethodna
Otvorene prijave filmova za 24. Mediteran Film Festival
Sljedeća
Režiser iza "Shazam! Fury of The Gods" govorio o uspjehu filma