Orion and the Dark: Kad postaneš najbolji prjatelj sa Mrakom

Piše: Sead Vegara

Za slučaj da na redovnom kino-repertaoru nema kvalitetnih naslova za gledanje ponekad je korisno okrenuti se streaming servisima. A ko je bolji od streaming servisa Netflix? To bi se dalo raspravljati... Disney+, Paramount+, Peacock, HBO Max... nastavite redati, ali je Netflix nekako najviše prirastao srcu. U svakom slučaju, jedan CGI animirani dragulj stigao je baš iz ponude Netflixa. Riječ je o ostvarenju Orion and the Dark (Orion i Mrak, 2024), za koji je scenarij, baziran prema istoimenoj knjizi spisateljice Emme Yarlet, napisao jedan i jedini Charlie Kaufman (nagrađen Oscarom za scenarij filma Eternal Sunshine of the Spotless Mind, 2004).

Orion i Mrak: režija: Sean Sharmatz; glasovi: Jacob Tremblay, Paul Walter Hauser, Colin Hanks, Angela Bassett; 2024.

IMDb rejting: 6.4/10

Rotten Tomatoes rejting: 90%

Knjiga “Orion and the Dark“ namijenjena je uzrastu od tri do pet godina, dok je animirani film dobio predikat PG (roditeljska pažnja), što ne čudi niti malo jer Kaufman stoji iza scenarija. Dječak Orion (glas Jacoba Trembleyja) u filmu je tinejdžer od svojih 11 godina, te ima razne vrste “iracionalnih strahova“. A najviše se (kao i većina djece?) boji mraka. To večer, nakon što ga mama (glas Carle Gugino) i tata (glas Matta Dellapina) spreme za krevet, Oriona će posjetiti niko drugi do Mrak sam (glas Paula Waltera Hausera). Tako će neobični dvojac krenuti u noćnu pustolovinu na kojoj će se susresti sa ostalim “noćnim živuljkama“ poput Pospanosti (glas Natasie Demetroiu), Snova (glas Angele Bassett), Nesanice (glas Nata Faxona), Tišine (glas Aparne Nancherije) i Neobjašnjenih Zvukova (glas Golde Rosheuvel).

Da bi se postarao da Orion prevlada sve svoje strahove Mrak će udružen sa ostalim “noćnim živuljkama“ učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi pomogli dječarcu. S obzirom na dobnu uzrast izvornog materijala namijenjenog kao pričice za laku noć, slično tom konceptu Kaufman konstruira scenarij u kojem odrasli Orion (glas Colina Hanksa) svojoj kćerci Hypatiji (glas Mie Akemi Brown) pripovijeda o svom djetinjstvu pričajući o susretu sa Mrakom. Veoma ambiciozno i zanimljivo čini se sam koncept naracije, dok režiju potpisuje debitant, digitalni lutkar Sean Sharmatz.

U svoj ljepoti CGI animacije Sharmatz dovodi do savršenstva (naravno, sa armijom ljudi iza sebe!) antropomorfne kreature Mraka, Snova, Tišine, Nesanice, Pospanosti i Neobjašnjenih Zvukova, toliko dobro da ćete se jednostavno naći nasmijani u gotovo svakoj situaciji sa svim tim likovima u kadru. Iako nije riječ o Pixarovom filmu, Orion and the Dark svakako može da stoji rame uz rame sa ponajboljim ostvarenjima ovog animacijskog studija.  

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje     

Prehodna
Hostiles: Mračno, kontemplativno i poetično remek-djelo
Sljedeća
The Great Escaper: Glumački labuđi pjev Michaela Cainea