The Great Escaper: Glumački labuđi pjev Michaela Cainea

Piše: Sead Vegara

Snimiti film baziran na istinitim događajima o 90-godišnjaku koji pobjegne iz svog staračkog doma u Engleskoj kako bi prisustvovao obilježavanju 70. godišnjice od iskrcavanja na Normandiju moglo se desiti i uraditi samo kada su se stvari savršeno poklopile. Prvo da se desi takav slučaj, što je samo po sebi fascinanto (život piše najbolje priče!), onda da se nađe vrstan scenarista koji će cijelu tu istinu “proturiti“ kroz prizmu standardne filmske priče, spreman reditelj koji će delikatnim filmskim jezikom uobličiti to i naposljetku naći glumice i glumce koji odgovaraju materijalu.

Veliki bjegunac; režija: Oliver Parker; uloge: Michael Caine, Glenda Jackson, John Standing, Danielle Vitalis; 2023.

IMDb rejting: 7.0/10

Rotten Tomatoes rejting: 82%

Ne samo da su se svi detalji poklopili, već je prosto nevjerovatno koliko su dvoje glavnih glumaca, Michael Caine i Glenda Jackson, savršeno iznijeli svoje uloge kao bračni par u staračkom domu, muž i žena, Bernie (Caine) i Rene (Jackson). Caine u pravim godinama za ulogu, Jacksonova također, svi ostali sporedni glumci, bez obzira na godine, a raspon je od 30-i-nešto-godišnjih uposlenika staračkog doma, do drugih staraca u domu, kao i ostalih vojnih veterana, kompletan glumački ansambl je na vrhuncu svoje igre. Posebno treba izdvojiti mladu Danielle Vitalis koja portretira medicinsku sestru Adele u domu, kao veoma naklonjenu, profesionalnu i brižnu prema Rene, te Johna Standinaga kao druga veterana Arthura, koji će zajedno sa Berniejem pohoditi plažu u Normandiji i obići lokalno groblje palih saboraca.

Pošto nije stigao osigurati sebi mjesto na brodu za putovanje na godišnjicu, Bernie na nagovor Rene odluči sam krenuti na putovanje, te “pobjegne“ iz doma. Na brodu sretne Arthura, također veterana, koji mu ponudi da zajedno sa njim podijeli smještaj. Dvojac će stići sigurno na odredište, ali duhovi prošlosti koji ih more, odvest će ih dalje od plaža Normandije. Posebno emotivna i scena gotovo za pustiti suzu jeste ona u kojoj se Bernie i Arthur nađu u kafiću zajedno sa njemačkim veteranima kojima će proslijediti svoje VIP propusnice za veliki događaj. Berineja progone sjećanja na samo iskrcavanje kada je upoznao saborca Douglasa (Elliot Norman), te ono što ga je mladić zamolio da uradi ako ne preživi. Ti flešbekovi se poravnavaju sa onima od Rene u kojima se ona prisjeća sebe (Laura Marcus) i Berineja (Will Fletcher) kad su bili mladi, pred njegov odlazak na ratište.

Scenaristički, The Great Escaper ispisan je lijepim i toplim rukopisom, a to je zasluga Williama Ivoryja, dok je za režiju bio zadužen Oliver Parker, koji je uz pomoć svojih glavnih glumaca uspio da oblikuje skladnu priču. Priču o fragilnostima kako ljudskog duha tako i tijela. Glavni glumački dvojac, Caine i Jacksonova, igraju svoje uloge primjereno svojim godinama, te stvaraju savršen portret ljudi treće dobi koji se nalaze u predsoblju raja, ili, ako ćete “obojeno crnom bojom“, čekaonici smrti. Glenda Jackson i Michael Caine su prije ovoga dijelili kadar u filmu iz 1975. The Romantic Englishwoman. Glenda je umrla par sedmica nakon što je reditelj Parker prikazao gotov film svom glumačkom paru, taman da potvrdi i ovjekovječi svoj i glumački labuđi pjev Michaela Cainea.  

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje         

Prehodna
Orion and the Dark: Kad postaneš najbolji prjatelj sa Mrakom
Sljedeća
Dune: Part Two – Villeneuve ispunjava obećanje