Nastavak Johnsonovog "Knives Out" i službeno u razvoju

Nastavak Johnsonovog "Knives Out" i službeno u razvoju

Nastavak krimića Knives Out sa Danielom Craigom u glavnoj ulozi i Rianom Johnsonom u režiserskoj stolici službeno je u razvoju. To je bez sumnje nešto što je njegov tvorac priželjkivao, Johnson to nikada nije skrivao, štaviše, zalagao se strastveno za njega još od same premijere. Sada saznajemo od šefa Lionsgatea, Joea Feltheimera, da su studio i režiser postigli dogovor i da će do nastavka hit krimića sigurno doći.

Feltheimer je obznanio javnosti da je dogovor postignut sa Johnsonom za vrijeme obraćanja ulagačima, donekle nalik kako smo prije par dana saznali od predsjednika Disneyja da će druga sezona The Mandaloriana stići na Disneyjevu streaming platformu u jesen 2020. Obraćanje je bilo posvećeno uglavnom prihodima i rashodima, odnosno suhim brojkama, što je daleko zanimljivije ulagačima od najava filmova. Feltheimer se konkretno dotakao nastavka Johnsonovog krimića sa par riječi, naznačivši da je dogovor postignut i da se studio veseli ponavljanju suradnje te da će ista biti podjednako unosna.

U deset sedmica, odnosno sedamdeset dana igranja, Knives Out je Lionsgateu na račun položio $294,554,776 na budžet od 40 miliona dolara. Film je izuzetno profitabilan za studio čak i kada brojki produkcijskog budžeta dodamo i troškove marketinga. Prosječan holivudski film na budžet troši od 60% do 100% produkcijskog budžeta, što bi u slučaju potonjeg postotka stavio rashode Knives Out na 80 miliona, a kada to oduzmemo od $294,554,776 prihoda, dobivamo lijepu brojku zarade od $214,554,776.

Vodstvo Lionsgatea ne bi nikada odbacilo mogućnost da ponove takav omjer skromnog budžeta prema visokoj zaradi. S time na umu, bilo je samo pitanje vremena kada će studio Johnsonu dati zeleno svjetlo da započne raditi na nastavku.

Ko zna? Možda Johnson udari temelje nove franšize za Lionsgate.

Prethodna
Warner Bros. i HBO Max osnivaju novi studio
Sljedeća
Režiser Gareth Edwards započinje rad na novom filmu