Monkey Man: Od reditelja Deva Patela očekujemo velike stvari

Piše: Sead Vegara

Rediteljsko – scenaristički prvijenac Deva Patela, Monkey Man (2024) skoro pa do savršenstva je ispričana priča o osvetničkom pohodu glavnog junaka Kida (Patel), koji se polako i sigurno provlači kroz kriminalno podzemlje da bi osvetio smrt majke. Ovo može zazvučati kao svojevrsni spoiler, jer tek u zadnjoj trećini filma otkriva se razlog njegovog osvetničkog pohoda, mada se iz priče i moglo naslutiti o čemu se zapravo radi.

Monkey Man; režija: Dev Patel; uloge: Dev Patel, Sharlto Copley, Pitobash, Sikander Kher; 2024.

IMDb rejting: 7.3/10

Rotten Tomatoes rejting: 88%

U svakom slučaju, Patel ne samo da se snalazi režirajući pojedinačne sekvence kako uobičajene radnje tako i one akcione, na kojima bi mu pozavidio i sam reditelj Johna Wicka, Chad Stahelski (u jednoj sceni se i Patel referira na poznatu akcionu franšizu), već scenaristički rukopis u potpisu Patela, Paula Angunawela i Johna Colleea, znalački pretvara u kinetičke pokretne slike koje pršte od energije i žive sile.

Patel sigurnom rediteljskom rukom režira, te kao glavni protagonista pred kamerama uvjerljivo oživljava lik Kida, momka koji se sa maskom majmuna bori u nelagalnim borbama zarađujući tek sitniš. Kao promotor i vođa borbi, lik Tigera u fe-no-me-nal-noj interpretaciji Sharltoa Copleya i sjajnoj minijaturi, ostavlja dojam neviđenog pokvarenjaka i oportuniste. Kid tako dolazi u priliku da počne zarađivati malo veće novce, kada “pomogne“ bogatoj Queenie (Ashwini Kalsekar), koja mu da zaposlenje u njenom poslovnom kompleksu. Tu upoznaje Alphonsa (Pitobash) preko kojeg će se provući dalje i napredovati u poslu, te doći u priliku da izvrši svoj naum. A taj naum nam nije dat u jasnoj slici, već fragmentarno tokom trajanja cijelog filma vidimo samo naznake i flešbekove kojima ćemo upotpuniti sliku kada Dev Patel kao reditelj konačno odluči da nam “otvori oči“.

Jasno je kao dan da Patel mnogo toga u ovom filmu čini i pripovijeda kako bi prikazao stvarno stanje stvari u Indiji podijeljenoj kastama, onih bogatih staleža, kao i onih iz siromašnih grupa i sa samog dna. Scena koja to savršeno opisuje jeste ona u kojoj, nakon što Kid napravi rusvaj u ekskluzivnom, da ne može biti ekskluzivniji – penthausu krene u jurnjavu automobilom ulicama, gdje vidimo cijelu porodicu kako spava na ulici pod kartonima.

Mnogo toga će Patel prikazati u filmu, ali ono po čemu će ostati upamćen njegov rediteljski prvijenac pored prevashodno iznimno kvalitetno koreografiranih scena borbi jeste i način na koji je predstavio novu verziju akcionog trilera posvetivši mu dašak duše upakovane u traumu i bol, a dajući obol lokalnoj – indijskoj kulturi. Monkey Man je montiran, negdje sa kratkim rezovima, više puta u kadar sekvencama, od strane trojice montažera, Joea Galdoa, Dávida Jancsóa i Tima Murrella, koje je reditelj Patel “stručno ukrotio“ i dao prostora direktoru fotografije, Sharoneu Meiru da pokaže sve lijepe i ružne strane Mumbaija. Od Deva Patela kao glumca možemo očekivati još mnogo toga, a Deva Patela kao reditelja čeka svijetla i bogata budućnost.    

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje      

Prethodna
Arthur the King: Arthur i vitezovi ekstremnih sportova
Sljedeća
If You Were the Last: Šašav, topao i intiman romcom