Meet Cute: Dobar na jedno gledanje

Piše: Sead Vegara

"Do you ever have deja vu Ms. Lancaster?

I don't think so, but I could check with a kitchen..."

Kada znate ovaj citat onda sigurno imate utrošene sate i sate u pregledavanju jednog od najljepših i najduhovitijih filmova ikada izašlih iz holivudske tvornice snova – Groundhog Day (Beskrajni dan, 1993). U klasiku žanra, a taj je romantična komedija (ili ako hoćete samo klasiku!), Beskrajni dan je bio inspiracija za mnoge filmaše u mnogim žanrovima: 12:01, Source Code, Edge of Tomorrow, About Time, Happy Death Day... I svaki od spomenutih filmova imao je svoje čari i začkoljice koje ste mogli previdjeti, zažmirivši na jedno oko, oko cijele te histerije putovanja kroz vrijeme ili tzv. vremenske petlje.

Meet Cute; režija: Alex Lehmann; uloge: Kaley Cuoco, Pete Davidson; 2022.

IMDb rejting: 5.3/10

Rotten Toatoes rejting: 55%

Najnoviji naslov koji se poigrava sa putovanjem kroz vrijeme i to ponovno u žanru romantične komedije jeste film Meet Cute. Uzevši samu srž romantične komedije, a ta je upoznavanje djevojke i momka na slatkast način (odatle i naslov Meet Cute) reditelj Alex Lehmann na osnovu scenarija Nogae Pnueli, koja je dobro prostudirala materiju, ali se ipak malo pogubila u vremenu i prostoru, uspio je u jednom. A to je činjenica da dok gledate Meet Cute pronalazite način da se opustite, nasmijete i uživate u filmu, dok po njegovom završetku “premotavši traku u glavi“ uviđate koliko je to sve puno rupa i nesuglasica, te nelogično.

Dok Groundhog Day nije davao objašnjenje zašto se Philu (Bill Muray) ponavlja jedan te isti dan, što je vjerovatno i jedna od najvećih vrijednosti ovog ostvarenja, Meet Cute u svoj zaplet, u njegovu samu osnovicu, postavlja vremensku mašinu u vidu solarija u koji kada konačno saznamo kako radi, vraćajući osobu 24 sata unazad u jedan te isti dan, postaje jasno da nešto baš i nije u redu sa „vremenskom putnicom“ Sheilom (Kaley Cuoco). Uz taktove pjesme “Will You Still Love Me Tomorrow“ u samom uvodu vidmo Sheilu kako ohrabrena korača prema kafiću u kojem će upoznati Garyja (Pete Davidson), momka svojih snova. Samo upoznavanje je upriličeno upravo u vidu vinjete veoma važno, mada ne i spretno konstruisane, te repeticija situacija i konflikata koja uslijedi ostatak filma učinit će vam se, barem dok gledate film, zadovoljavajuće.

Imajući u vidu da nije riječ o sedam-sekundnom-filmu (sedam sekundi nakon odgledanog filma zaboravljate sve o njemu) i da će vas još dugo nakon odjavne špice kopkati šta ste tačno gledali, ostaje vam da malo bolje proanalizirate postupke protagonistice u izvedbi Kaely Cuoco, poznate po popularnoj seriji The Big Bang Theory. Nakon što to učinite shvatićete koliko je ponekad previše premišljanja pogubno po filmsku magiju, specifično ovu koju su prizvali reditelj Alex Lehamnn i scenaristica Noga Pnueli zajedno sa glumačkim duom Cuoco i Davidson. U svakom slučaju, sigurno je da će vas Meet Cute nasmijati, što je naposljetku i bio cilj njegovih autora, dok stvari oko života i smrti, sudbine, srodnih duša ostaju ipak tek načete i nedovoljno kvalitetno opisane i oživljene.       

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje

Prehodna
Three Thousand Years...: Filmska magija koja se ne viđa često
Sljedeća
Fall: Film koji trebate pogledati na velikom platnu