Edge of Tomorrow: Beskrajni dan

edge_of_tomorrow_2014-widePiše: Sead Vegara

Činjenica je da Tom Cruise nema lošeg filma. Cruise je svoj vrhunac imao u filmu kontraverznog Olivera Stonea Born on the 4th of July. Odigrao je na samo sebi svojstven način odličnu ulogu u filmu Jerry McGuire, genijalnog scenariste i režisera Camerona Crowea. U Dalekim horizontima Rona Howarda je sa bivšom, prelijepom, suprugom i oskarovkom Nicole Kidman također odigrao sjajnu ulogu, a u Collateralu Michaela Manna, majstora kriminalističke priče,  je dokazao da je svestran glumac, a ne samo tipična holivudska pop žvaka. Sve je oduševio u rediteljskom ostvarenju priznatog komičara Bena Stillera Tropic Tunder, a možda i ponajbolja uloga mu je ona gurua iz Magnolije Pola Tomasa Andersona. U svom najnovijem filmskom ostvarenju Edge of Tomorrow reditelja Douga Limana, sf akcionom trileru, ponovo je dokazao da je pravi majstor i da svakoj ulozi pristupa kao pravi profesionalac.

Na rubu budućnosti; reditelj: Doug Liman; uloge: Tom Cruise, Emily Blunt, Bill Paxton, Brendan Gleeson; 2014.

IMDb rejting: 8.2/10

Rotten Tomatoes rejting: 95%

Edge of Tomorrow predstavlja celuloidnu adaptaciju romana (nebuloznog li prevoda) "All You Need Is Die" japanskog autora Hiroshija Sakurazake koji pripovijeda priču o vojnom časniku uhvaćenom u vremensku rupu ponavljajućeg dana u kojem proživljava bitku sa alienima. Koncept oproban u literaturi i u filmu. Kao prvi i najoriginalniji takav filmski pokušaj jeste film Groundhog Day. Komedija za sva vremena u kojoj Bill Murray kao TV meteorolog Phil beskrajno dugo proživljava jedan te isti dan – 2. februar u gradiću Punxsutawneyju. Murrayjev Phil će shvativši šta mu se dešava postupiti na potpuno identičan način kao i svaki drugi čovjek ili žena koji bi se (kada bi i ako bi se) našli u takvoj situaciji. Isprva bi sa nevjericom sve posmatrali, odlučili da iskoriste situaciju u svoju korist do maksimuma, i kada bi i to prošli popustili bi sa očekivanjima (možda se pokušali i ubiti?), odlučili da budu dobri prema svima i da sve rade u korist drugih...

edge_of_tomorrow_2014Takva priča sa konstantnom repeticijom bez elipsi i bez nužno potrebnog humora ne bi mogla proći, ali kada uz sve te segmente izbrusitie tako dobar scenario kakav je upravo ovaj za Edge of Tomorrow (jedan od troje scenarista i potpisan kao prvi jeste Cristopher McQuarrie dobitnik Oscara za scenario filma The Usual Suspects) onda dobijate toliko zbavan film da ćete ga htjeti pogledati ponovo. Znači, film za sva vremena. Istina, nemoguće ga je staviti u isti koš sa Casablancom ili The Good, The Bad and The Ugly ali svakako film koji će odoljeti zubu vremena. U samom prologu filma je stavljeno do znanja da je Zemlja napadnuta od strane aliena i da rat bjesni (pazite sad ovog detalja) cijelom Evropom, a ne Amerikom, te da se ujedinjene zemaljske snage namjeravaju suprotstaviti neprijatelju na istom području na kojem je započelo iskrcavanje savezničkih snaga u Drugom svjetskom ratu: Normandiji. Dok gledate prolog filma zapazićete kartu Evrope i ucrtane okupirane teritorije koje su baš kao preslikane one iz Drugog svjetskog rata pod okupacijom Hitlerove nacističke Njemačke. Istočni front –Rusi se odupiru, a Britanci trebaju da rukovode i upravljaju napadom. General Brigham (Brendan Gleeson) otpremi američkog poručnika Cagea (Cruise) na prvu liniju kao dezertera i on nevičan rukovanju oružjem gine, ali pri pogibiji ubija aliena čija ga krv poprskana po tijelu vraća dan unazad i tako sve u nedogled.

Cruiseov Cage jeste poput Murrayjevog Phila i isprva svima želi objasniti šta mu se dešava što izaziva neke zaista, slobodno ih možemo nazvati presmiješnim situacijama, ali dolazi do saznanja da nije jedini to prošao, tj. da je i narednica Rita proživjela sličnu sudbinu (Emily Blunt; lijep mig prema filmu Groundhog Day jer se tamo glavni ženski lik zove upravo tako; Ritu tu glumi Andy MacDowell). Koliko god se dan ponavljao i Cage odmicao u namjeri da zajedno sa Ritom zaustavi aliene niti u jednoj toj repeticiji prožetoj elipsama nećete naći osnova za dosadu već ćete sa netrpljenjem i osmjehom na licu proživljavati te situacije sa njima. Kako i koliko promjena može nastati iz repeticije  ne želeći da odajem ionako već previše odanih detalja ostavljam vas ovdje sa poticajem da učinite sebi uslugu, pogledate Edge of Tomorrow i uvjerite se u sada već dokazanu činjenicu da Tom Cruise nema lošeg filma.

Prehodna
Un prophète: Intrigantno i svježe
Sljedeća
Fargo: Bizarna i teško vjerojatna priča