Kung Fu Panda 4: Zašto ubijati koku koja liježe zlatna jaja

Piše: Sead Vegara

Da li ima išta bolje od gledanja CGI animiranog filma u hramu sedme umjetnosti, još pogotovo kada isti nije provučen kroz (lokalnu) sinhronizaciju, tj. kada je posrijedi originalni soundtrack sa titlom? Teško je odgonetnuti, ali vjerovatno postoji... Gledanje istog filma bez publike koju čini upravo ciljana grupacija tinejdžera i djece... Mogao bi biti odgovor? A znate kakva su djeca, i pogotovo tinjedžeri? Nemaju obzira prema bilo kome, te su još nezainteresovani i ne mogu izdržati cijeli film (obično oko sat i po), a da ne pričaju, dobacuju kojekakve komentare, gađaju se kokicama i smiju na scene koje uopšte nisu smiješne.

Kung Fu Panda 4; režija: Mike Mitchell & Stephanie Stine; glasovi: Jack Black, Viola Davis, Awkwafina, Dustin Hoffman; 2024.

IMDb rejting: 6.6/10

Rotten Tomatoes rejting: 71%

Za one starije koji još nisu zaboravili na dijete u sebi i vole animaciju u (gotovo) svakom slučaju dobitne kombinacije kao da nema. Od sinhroniziranih 2D i 3D projekcija, lokalni kino-prikazivači publici prevashodno željnoj originalog engleskog izgovora ponudiće jedan termin, i to je za pohvalu. Najnoviji CGI animirani film na redovnom repertoaru je četvrti nastavak popularne DreamWorksove franšize Kung Fu Panda. U onome što se činilo kao zaokružena trilogija ipak se našlo prostora za još jedan nastavak. Naravno, zašto ubijati koku koja liježe zlatna jaja?! Jer, upravo su prethodna tri filma zaradila nešto manje od dvije milijarde dolara na svjetskom box officeu.

Da li je potrebno prethodno znanje o radnji tri prva filma kako bi se moglo uživati u četvrtom dijelu? I da, i ne. Onima već upoznatim sa pričom, koji su gledali prijašnje pustolovine pande Po (glas Jacka Blacka), od njegovog uzdizanja ka poziciji Zmajevog ratnika, pronalasku “unutrašnjeg mira“ i u konačnici ujedinjavanju sa svojim davno izgubljenim ocem, ovo će biti jednostavno nastavak puta na kojem će trebati donijeti neke nove (ne)promišljene odluke. Dok će onima neupoznatim, CGI animirani Kung Fu Panda 4 pružiti nesvakidašnje uživanje u pokretnim slikama. Naslovna panda Po, sada treba izabrati novog Zmajevnog ratnika, dok on treba preuzeti mjesto duhovnog vođe Doline mira. Po baš i nije zainteresovan za promjenu, barem ne toliko drastičnu kakva je biranje novog Zamjevog ratnika, ostavljanja funkcije za koju je toliko zagrijan, i preuzimanju uloge duhovnog vođe Doline mira od učitelja Shifua (glas Dustina Hoffmana). Ali, s obzirom da se pojavila nova zlica – Kameleonka (glas Viole Davis), koja će zaprijetiti cijelom poznatom svijetu, Po će se morati udružiti sa lisicom Zhen (glas Awkwafine) i pokušati je pobijediti.

Izgleda da ni scenaristi Jonathan Aibel, Glen Berger i Darren Lemke, kao i rediteljski dvojac digitalnih lutkara, Mike Mitchell i Stephanie Stine, nisu mogli ostati imuni na pravljenje svojevrsnih referenci na popularne Ratove zvijezda. Lako ćete ih prepoznati i koliko god vam se činilo da su napravili istinski kvalitetan omaž moći ćete pronaći i neke druge. U svakom slučaju, provod u kinu je zagarantovan, pa sve i da ste daleko najstarija osoba u publici.  

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje         

Prethodna
Dune: Part Two – Villeneuve ispunjava obećanje
Sljedeća
One Life: Ko spasi jedan život, kao da je spasio cijeli svijet