Jurassic World: Fallen Kingdom - T-Rex: Djeca evolucije

Piše: Marko Njegić

Aukcija dinosaura na polovini Jurskog svijeta 2 preslika je komercijalnih nastojanja cijeloga filma, nastavka megahita koji je 2015. uspješno resetirao serijal Jurski park i zaradio preko 1.6 milijardi dolara u svjetskim kinima. Dražbu vode licitator Gunnar Eversol (Toby Jones) i Eli Mills (Rafe Spall), desna ruka Benjamina Lockwooda (James Cromwell), bivšeg partnera Johna Hammonda (Richard Attenborough iz prvog Jurassic Parka) na razvoju tehnologije za kloniranje dinosaura. Vrtoglave brojke vrte se tijekom prodaje prahistorijskih životinja i nadmetanja kupaca oko dinosaura. Negdje već pri početku aukcije, kad su se u kavezima među inima ukazali Alosaur i Ankliosaur, znan po nadimku “živi tenk“, zarada dosegne 127 milijuna dolara, na radost Eversola i Millsa. To je, koincidencije li, približna brojka (140 milijuna dolara) koju glavešine studija Universal Pictures očekuju od otvaranja blockbustera Jurski svijet: Pad kraljevstva ovog vikenda na međunarodnom kinotržištu, dva tjedna prije starta distribucije u američkim kinima.

Jurski svijet: Pad kraljevstva; režija: J.A. Bayona; uloge: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Isabella Sermon, Jeff Goldblum; 2018.

IMDb rejting: 8.3/10

Brojčanik je, pak, počeo skakati nebu pod oblake nakon što je Eversol predstavio prototip najnovijeg genetski stvorenog dinosaura Indoraptora, križanca Indomus Rexa iz prethodnog filma i Raptora, dresiranog grabežljivca za lov i ubijanje. Kupci su kao i posjetitelji “Jurskog parka/svijeta“ i kinopublika - žele nešto novo, dosad neviđeno, jer stari dinosauri danas ne izazivaju toliko zanimanje, osim ako nisu T-Rex. Shvatila je to u Jurassic Worldu Claire (Bryce Dallas Howard).

“Park treba atrakciju svakih nekoliko godina da oživi interes javnosti. Korporacija smatra da genetska modifikacija može povećati faktor divljenja“, Claire je kazala “goniču raptora“ Owenu (Chris Pratt) koji će voziti motor kroz džunglu s čoporom njih u pratnji. “Oni su dinosauri, dovoljno zadivljujuće“, uzvratio je Owen. “Ne prema našim fokus grupama. Indominus Rex nas čini ponovno relevantnima“. Tri godine nakon prethodnog filma nova atrakcija je Indoraptor i Jurski svijet je opet relevantan. Tako je odlučila korporacija u filmu i izvan njega (Universal).

Jurassic World: Fallen Kingdom je korporativni projekt i filmski ekvivalent Indoraptora - stvorenje budućnosti sastavljeno od dijelova prošlosti (Jurskog parka i Jurskog svijeta), ali na dovoljno svjež način, ne generički, makar se to rimovalo s genetički. Prva trećina filma je u akcijsko-avanturističkom smislu svojevrsni “best of“ originalnog Jurassic Parka i Jurassic Worlda, ali s dosta vlastitog identiteta da franšiza može krenuti naprijed u budućnost, ući u “novo doba“.

Usred olujne noći, slične Jurskom parku, ekspedicija traga za kostima Indominusa Rexa u laguni otoka Nublara kako bi od DNK ovog dinosaura stvorili Indoraptora. “Da ovdje ičeg ima dosad bi bilo mrtvo“, opušta jedan tip drugome nervozu u podvodnoj kapsuli. Golema sjena iza njih opovrgava njegovu tvrdnju. Mozasaur razjapi ralje i svjetlo kapsule nestaje pod vodom. Na kopnu će ljude u bijegu helikopterom napasti T-Rex, efektno osvjetljen munjom, te zubima uhvatiti ljestve za koje se grčevito drži jedan član ekspedicije, a njegov posao dovršava Mozasaur izletjevši iz mora.

Igra svjetla i mraka bit će forte izvrsnog španjolskog redatelja J.A Bayone (Sirotište, Nemoguće, Sedam minuta nakon ponoći). Kad se radnja iz grada vrati na otok Nublar, gdje erupcija vulkana prijeti eksplozijom otoka i uništenjem zadnjih preživjelih dinosaura, iskre lave efektno će osvjetljavati dolazak prapovijesne zvijeri u mračnom hodniku (“nešto dolazi“). Iskre koje su se prethodno našle i u Owenovu oku. Claire i Owen se vraćaju na otok kako bi spasili dinosaure, tj. pomogli oko preseljenja ugroženih vrsta u novi dom “bez turista i ograda“.

Među ugroženim vrstama nalazi se i raptorica Plava koju je on odgojio i dresirao, “potencijalno drugo najinteligentnije biće na planetu“. “Što može poći po zlu“, humorno će Owen. Sve, naravno. Vulkan će eruptirati i komadi rastopljenih stijena obasipati ljude i dinosaure poput kiše meteora od asteroida koji je potonje već jednom izbrisao s lica zemlje, a sad bi mogli opet izumrijeti, zbog čega se i vodila “spasiti-ih-ili-pustiti-da-umru“ rasprava o pravima prethistorijskih beštija.

Niska veoma spektakularnih scena, nalik vožnji/atrakciji u tematskom parku prebačenoj u 4D kino (bijeg u žirosferi od erupcije i dinosaura, pad s litice u more), kulminira upečatljivim, neobično dirljivim prizorom jednog Brahiosaura kako nestaje u vatri vulkana zajedno s otokom. No, Pad kraljevstva ne bira megalomaniju karakterističnu za “the more, the merrier“ nastavke. Film se istinski uzdiže i evoluira kad radnja biva preseljena s otoka na Lockwoodovo imanje, kamo T-Rex i preživjeli dinosauri bivaju pridruženi Indoraptoru, a Claire i Owena pere odgovornost što su i sami dali obol u evoluciji dinosaura kreiranjem Indominus Rexa i razvijanjem inteligencije Plave.

Lockwoodovo imanje djeluje poput golema zdanja iz viktorijanskog, gotičkog horora i tu Bayona transcendira matični žanr serijala i vraća se vlastitim korijenima (El orfanato, A Monster Calls), čak i više i odnosu na one originalnog Jurskog parka. Indoraptor postaje utjelovljenje čudovišta iz dječjih noćnih mora jednog siročeta, Lockwoodove unuke Maisie (Isabella Sermon) kojoj je prošlo vrijeme za spavanje i od monstruma se sakriva ispod prekrivača u krevetu čekajući Owena i Claire da je spase. Maisie će tvoriti zanimljivu malu obitelj s njima, “roditeljima novog svijeta“. Jurskog svijeta.

Zajednički život s dinosaurima

Ulogu matematičara Malcolma iz prvog i drugog Jurskog parka reprizira Jeff Goldblum. Malcolm upozorava na genetski inženjering i promjenu koja je “poput smrti, ne znate kako izgleda dok ne dođe po vas“. “Ljudi i dinosauri bit će prisiljeni na zajednički život“, govori Malcolm i najavljuje usput treći Jurski svijet.

  Objavljeno na portalu Slobodna Dalmacija
Prehodna
Isle Of Dogs: Wes Anderson pušten s lanca
Sljedeća
Unsane: Kad se spoje iPhone i ludilo