Ines Tanović dobila podršku Euroimagesa

Ines Tanović dobila podršku Euroimagesa

ines_tanovic15012014Filmski projekat Naša svakodnevna priča, rediteljice i scenaristice Ines Tanović, podržan od strane Fondacije za kinematografiju na konkursu 2012., dobio je i podršku Euroimagesa u iznosu 90.000 eura. Sredstva ovom projektu, koji se snima u koprodukciji Bosne i Hercegovine (Dokument, Sarajevo), Slovenije (Studio Maj) i Hrvatske (Spiritus Movens), odobrena su na 134. sjednici Euroimagesa, koja je održana od 10. do 13. marta u Budimpešti. Film se bavi posljedicama rata i priča je to o raspadu jedne porodice iz građanskog sloja koja je na udaru svih tranzicijskih promjena, ekonomskih, političkih i mnogih drugih. Film Tanovićeve je jedan od 19 projeakta odabranih za podršku od Euroimagesa na prvoj od četiri planirane sjednice u ovoj godini. Sjednici na kojoj je donesena ova odluka prisustvoavao je i Jovan Marjanović, predstavnik BiH pri Euroimagesu.

Euroimages je u posljednjih devet godina od kada BiH sudjeluje u radu ovog fonda, postao redovan izvor finansiranja za bosanskohercegovačke filmove. Ipak, moramo biti svjesni da je riječ o izvoru rezerviranom isključivo za međunarodnu koprodukciju i da je potrebno jačati domaće mehanizme podrške kinematografiji kako bi mogli ostati konkurenti na međunarodnom planu.

Euroimages je fond za podršku koprodukcija, distribucije i promocije evropskih filmova koji je osnovalo Vijeće Evrope 1988. godine. Bosna i Hercegovina je članica Fonda od 2005. godine od kada je podržano 13 bosanskohercegovačkih filmova sa skoro tri miliona eura.

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje

Prethodna
Kino premijere: ''Non-Stop''
Sljedeća
Box office: ''Need for Speed'' prespor za prvo mjesto