Gimme Danger: Nezaobilazan film za fanove Stoogesa

Piše: Segor Hadžagić

Iggy Pop & The Stooges / Gimme Danger je treća saradnja proslavljenog reditelja Jima Jarmuscha i rock ikone Iggya Popa, nakon što je potonji glumio u dva Jarmuscheva filma: Dead Man i Coffee and Cigarettes. Obostrano poštovanje i sličan senzibilitet su važna polazišta da bi jedan dokumentarac  bio nešto više od mistificiranog „portreta velikana“, jer ponekad medijska eksponiranost zamagljuje značajniju  i intimniju sliku umjetnika, njegov socijalni background, motive, dijapazon uticaja, filozofiju... Srećom, Jarmusch  dobro „zna svoj pos'o“,  a jako dobro poznaje Iggya i kao ličnost „od krvi i mesa“ da bi zagazio u mulj „već viđenog“, ili još dublje u  mistifikaciju rock 'n' rolla.

Gimme Danger; režija: Jim Jarmusch; uloge: Iggy Pop; 2016.

IMDb rejting: 7.2/10

Rotten Tomatoes rejting: 95%

gimme_danger-202x300.jpgOvaj film je, na prvom mjestu, film o nesalomljivoj, sirovoj energiji koja je krenula iz industrijskog velegrada Detroita. Za one koje ne znaju, Stooges su svoju kratku, ali značajnu karijeru, započeli krajem šezdesetih, preplićući u svojoj muzici  uticaje bluesa, indijske muzike i free jazza postavši rodonačelnici proto-punka i eksperimentalnog rocka, termina koji danas obuhvataju vrlo širokog dijapazon muzičkih stilova, a  suštinski ne govore mnogo o samoj muzici. Ono što je najbitnije jeste da su The Stooges stvorili jedan od najhrabrijih i najbeskompromisnijih muzičkih izraza koji je uticao i utiče na generacije najznačajnijih svjetskih muzičara i bendova. Njihova karijera je bila kratka upravo iz razloga jer nisu htjeli pristajati na komercijalizaciju svog neizbrušenog, divljeg zvuka. Da bi film bio što autentičniji, Jarmusch je računao na pomoć Iggyevih prijatelja, s obzirom da su većinu materijala o bendu gotovo svi već vidjeli. A materijal se našao na neočekivanom mjestu:  kod dilera, raznih falsifikatora i fanova  koji su zabilježili malo znane događaje i anegdote iz života banda.

Druga vodilja u stvaranju koncepta što bližeg muzici The Stoogesa, bila je samo sjećanje Iggy Popa, tako da je film svojevrsni kolaž kojeg čine fotografije, anegdote, kratki TV klipovi, isječci iz filmova,  inserti muzike koja se tada slušala,  te kadrovi grada i predgrađa u kojima je nastajala tvornica zvuka – The Stooges.  Na taj je način su protagonisti prikazani i kao proizvod vremena i novi glas u američkoj muzici.

Za sve fanove Stoogesa i Jarmuscha,  ovo je nezaobilazan film. On je više pogled na jednu kulturu koja se rađala, nego li usiljeni portret jednog  genija.

Prehodna
A Monster Calls: Mireći se sa neminovnom smrću majke
Sljedeća
Lion: Bazirano na istinitoj priči