Filmska 2023: Povratak filmskih majstora

Filmska 2023: Povratak filmskih majstora

Piše: Sead Vegara

Ono što je bila uobičajna praksa u Hollywoodu tokom pandemije koronavirusa, pod čime se prvenstveno misli na preslaganje rasporeda izlazaka filmova velikih studija, sada je konačno, nakon tri godine, okončano. Premijere holivudskih blockbustera sada se uglavnom dešavaju svojim ustaljenim redoslijedom. Početak godine je tako rezervisan za stripovske superherojske storije, standardne romantične komedije koje stižu uz Valentinovo, u proljeće se očekuje poneki originalni naslov, ljeto je vrijeme mega-blockbustera i nastavaka, dok jesen i zima nude oskarovske pretendente. Svakako, između su strateški pozicionirani filmski festivali (Berlinale, Cannes, Venecija) koji služe za promociju filmova istinskih holivudskih autora, a koji će nakon festivalske premijere doživjeti i regularnu kino-distribuciju. I kako to obično biva, i tradicija nalaže, početkom godine pravimo listu najočekivanijih filmova, onih za koje smatramo da će obilježiti novu godinu.

Lista najočekivanijih filmova u 2023. bi izgledala ovako:   

The Guardians of the Galaxy Vol. 3 (režija: James Gunn; uloge: Chris Pratt, Zoe Saldaña, Dave Bautista, Vin Diesel, Bradley Cooper)

Kada je Marvel pod patronatom Disneya 2014. u kina “pustio“ Guardians of the Galaxy baziran na njihovom opskurnom stripu malo ko je mislio da će film imati imalo uspjeha. Ali, kako se ispostavilo, Guardians of the Galaxy ne samo da je imao uspjeha na box officeu već je totalno odudarao od dotadašnje Marvelove superherojske ponude koja je svodila kako na samu ekipu Avengersa tako i njene zasebene članove sa svojim filmovima: Iron-Man, Kapetan Amerika, Thor, Hulk. Čuvari glaksije su bili (i ostali) nadasve zabavni i upečatljivi kao superherojski-stripovski film, te su imali ono što nijedan Marvelov film nikad nije niti približno pokušao postići – soundtrack koji pršti od energije, kvalitetne muzike, pop-pjesama iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Naravno, likovi su bili višeslojni, priča zanimljiva, a sve to reditelj, ujedno i scenarista filma, James Gunn znalački je upakovao u prezabavnu “kinematografsku vožnju“. Kao vrhunska zabava i istinski stripovski spektakl, najavljivani drugi dio vol.2 stigao je nakon tri godine, 2017. i nastavio tamo gdje je stao original. Sada, nakon šest godina očekuje nas završni dio sa kojim se reditelj Gunn oprašta od Marvelovih junaka i za stalno prelazi u suparnički tabor drugog stripovskog mogula, DC-ja.

Elemental (režija: Peter Sohn, glasovi: Leah Lewis, Mamoudou Athie)

Digitalni lutkari iz Pixara ove godine pred publiku ipak donose samo jedno ostvarenje pod naslovom Elemental, za koje se nadati da će biti ni manje ni više nego izvanredno. Riječ je o originalnom konceptu, a šarenilo i različitost je središnja tematika filma, u kojem pratimo neobičan par – Ember i Wadea, koji su bića elemenata, redom od vatre i vode, koji se međusobno poništavanju, a ipak uspijevaju pronaći zajediništvo. Glasove vatrenoj Ember i vodenjaku Wadeu posuđuju Leah Lewis Mamoudou Athie. Režiji potpisuje Peter Sohn, koji se baš i nije proslavio sa ostvarenjem The Good Dinosaur (2015), ali u Pixaru polažu velike nade za njegov novi projekat.

John Wick: Chapter 4 (režija: Chad Stahelski; uloge: Keanu Revees, Laurence Fishburne, Ian McShane)

Koliko god stupidna bila sama premisa filma John Wick, “glavnom liku ubiju cuku i on ide da se sveti“, toliko je kompletan film odisao vještim i znalački uprizorenim akcionim scenama: trkama automobila, kaskaderskim stantovima i akrobacijama, borilačkim scenama, dok su se ubijeni prestajali brojati nakon kratkog vremena. Nastavak John Wick: Chapter 2 donio je ponovo akciju tipa ubij-sve-i-vrati-se-sam. Sve ono što je spominjano u prvom dijelu i pričano kao priča o Wickovim djelima sada je uprizoreno. U trećem dijelu, reditelj Chad Stahelski u nemogućnosti da prebaci ljestvicu očekivanja u odnosu na drugi dio, pokušao je i uspio da do savršenstva dovede akcione scene. Zvijezda filma, Keanu Reeves izjavio je nakon premijere trećeg dijela da će snimati toliko nastavaka koliko publika bude željna da ga gleda u ulozi koja mu tako dobro stoji. Tako da nas ove godine očekuje četvrti dio John Wick: Chapter 4.

Dune: Part Two (režija: Denis Villeneuve; uloge: Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Josh Brolin, Stellan Skarsgård)

Velika, zaista monumentalna djela književnosti uvijek traže nova “filmska čitanja“, jer su odveć primamljiv i izdašni izvori nadahnuća za filmske stvaraoce. Među monumentalnim djelima naučne fantastike u 20. stoljeću je svakako i “Dune“ iz pera Franka Herberta. Do 2021. postojala su dvije adaptacije (istoimeni film Davida Lyncha i TV mini-serija), a onda je na scenu stupio Kanađanin Denis Villeneuve. Obimnost Herbertovog romana iziskivala je adaptaciju iz najmnaje dva dijela, a zeleno svijetlo za nastavak Villeneuveu je dato nakon pozamašnog box office uspjeha prvog filma. Drugi dio priče o porodici Atreides i pješčanom planetu Arrakisu dolazi u kina početkom novembra.

Oppenheimer (režija: Christopher Nolan, uloge: Cillian Murphy, Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr.)

Premda je glumac Cillian Murphy bio čest član glumačkih postava filmova Christophera Nolana, u rediteljevom najnovijem ostvarenju Oppenheimer ostvarit će prvu glavnu ulogu. Riječ je o filmu zasnovanom na Pulitzerom nagrađenoj knjizi “Američki Prometej: Trijumf i tragedija J. Roberta Oppenheimera“, koji prati priču Roberta Oppenheimera (Murphy) i njegovom učešću u Projektu Manhattan i razvoju prve nuklearne bombe. Reditelj Nolan je nakon dugogodišnjeg partnerstva sa filmskim studiom Warner Bros. svoj novi film odlučio realizovati pod okriljem Universala. Koliko će ta promjena utjecati na samu prođu filma na box officeu (ili uopšte) ostaje da se vidi.

Indiana Jones And The Dial Of Destiny (režija: James Mangold; uloge: Harrison Ford, Phoebe Waller-Bridge, Antonio Banderas, John Rhys-Davies)

Lik arheologa i istraživača Indiane Jonesa po prvi put pojavio se na filmu 1981. u ostvarenju Raiders of the Lost Ark. Indiana je nakon toga nastavio da oduševljava ljubitelje filma širom svijeta u ostvarenjima Indiana Jones and the Temple of Doom (1984), Indiana Jones and the Last Crusade (1989) i  Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008). Pomenuta četiri filma režirao je veliki Steven Spielberg, a peti i završni dio Indiana Jones And The Dial Of Destiny u režiji Jamesa Mangolda stiže ovog ljeta u kina. Glavni glumac, Harrison Ford sa 80 godina na leđima po peti put reprizira ulogu koja ga je obilježila i zbog koje je zauvijek ostao u srcima filmofila. Radnja petog dijela smještena je u 1969. za vrijeme američko-ruske utrke u svemir, a obzirom da su nacisti ponovno glavni negativci, Harrisona ćemo vidjeti podmlađenog kompjuterskom animacijom, tzv. CGI liftingom, u flešbekovima na period iz 1940.

The Killer (režija: David Fincher; uloge: Micheal Fassbender, Tilda Swinton)

David Fincher, nakon ode starom Hollywoodu sa ostvarenjem Mank (2020), vraća se na stari poznati teritorij, ponovno se ujedinivši sa scenaristom filma Se7en, Andrewom Kevinom Wallkerom, na adaptaciji francuskog grafičkog romana o ubici kojeg počinje da muči psiha, dok ga mori savjest, a klijenti i dalje trebaju njegove usluge. I ovaj film Fincher je uradio pod okriljem streaming diva Netflixa, koji će najvjerovatnije čuvati film za predoskarovsku sezonu krajem godine.

Killers of the Flower Moon (režija: Martin Scorsese; uloge: Leonardo DiCaprio, Robert De Niro)

Martin Scorsese konačno je u svom filmu spojio dvojicu glumca sa kojima je najviše puta sarađivao: Roberta De Nira i Leonarda DiCaprija. Riječ je o adaptaciji priznate knjige “Killers of the Flower Moon: The Osage Murders and the Birth of the FBI” novinara Davida Granna, koja pripovijeda priču o misterioznim ubistvima Indijanaca plemena Osage u Oklahomi na čijem teritoriju je veliko nalazište nafte. Killers of the Flower Moon je rađen pod okriljem Apple TV+, a sam Scorsese kao zagovornik igranja filma u kinima može se osloniti na filmski studio Paramount koji će se pobrinuti za plasman u kinima, dok se premijera očekuje na 76. Cannes Film Festivalu.     

Objavljeno na portalu Al Jazeera Balkans

Prehodna
Box office 2022: Osvrt na godinu iza nas
Sljedeća
Najbolji igrani biografski muzički filmovi: Od Elvisa do Whitney