Film o opsadi Sarajeva “Kiss the Future“ prikazan na Berlinaleu

Film o opsadi Sarajeva “Kiss the Future“ prikazan na Berlinaleu

Dokumentarni film o opsadi Sarajeva Kiss the Future imao je svjetsku premijeru na ovogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu u sklopu Berlinale Specijalnog programa.

Uoči premijere, crvenim tepihom prošetali su Matt Damon, glumac i producent filma, Bono Vox i Adam Clayton, članovi grupe U2. Dokumentarac je režirao Nenad Čičin-Šain (The Time Being), scenarista je Bill S. Carter (Miss Sarajevo), a u njemu se apostrofira pošast nacionalizma u razaranju života, te ulogu umjetnosti kao sredstva otpora i aktivizma.

Kiss the Future prikazuje život urbane zajednice u opkoljenom gradu, televizijskih profesionalaca okupljenih oko emisije Rat Art, mladih ljudi koji su upućeni jedni na druge u vrijeme kada ljubav postaje čin prkosa, a rock i pank muzika inspirišu i odvlače pažnju od svakodnevne noćne more granata i snajpera.

U filmu su prikazane mnoge Sarajlije, kao što su Srđan Gino Jevđević, Enes Zlatar, Alma Ćatal Hurem, Asja Dupanović, Boris Šiber, Nurdžahan Rešo, Miro Purivatra, te Vesna Andree Zaimović i Senad Zaimović. Film je produciran u saradnji sa sarajevskom producentskom kućom Fabrika. Produkcijska menadžerica za Bosnu i Hercegovinu je Perla Ovadija Mosca. Fifth Season je finansirao film, pružao konsultantske usluge, te je zadužen za svjetsku distribuciju sa WME.

Trailer filma možete pogledati ovdje, a detalje sa pres-konferencije na sljedećem linku ovdje.

Prethodna
Otvorene prijave za 10. Star Film Fest
Sljedeća
"All Quiet on The Western Front" veliki pobjednik BAFTA-e