Ekipa projekta “Moon Coast” na programu Going European

Ekipa projekta “Moon Coast” na programu Going European

Program Going European pokrenuo je francuski Nacionalni centar za kinematografiju i pokretne slike (CNC), u suradnji s festivalom Séries Mania iz Francuske, koprodukcijskim sajmom Conecta Fiction & Entertainment iz Španije i industrijskom platformom CineLink Industry Days Sarajevo Film Festivala.

Na prvom izdanju edukativnog programa sudjeluje pet autorskih parova s međunarodnom TV serijom u razvoju. Going European je program namijenjen međunarodnim parovima autora s ciljem osposobljavanja autora u kokreaciji, korazvoju i koprodukciji međunarodnih serija. U prvom izdanju programa sudjeluje pet parova koji će pohađati tri intenzivne jednosedmične radionice, tokom trajanja tri partnerska događaja.

Producentica i scenaristica Maja Pek-Brünjes (Hrvatska) u programu sudjeluje uz Matiju Dragojevića (Srbija) s kojim radi na projektu serije Moon Coast, crnohumornom krimiću koji se bavi transformacijom mirnog jadranskog otoka u partijanersko odredište.

Prva radionica Going European programa se odvija u sklopu najznačajnijeg festivala televizijskih serija, Séries Mania, koji u francuskom gradu Lille traje od 17. do 24. marta. Sudionici programa Going European na Séries Maniji imaju predavanja i radionice na temu writers rooma, financiranja, distribucije, umjetničke direkcije, pravnih aspekata i slično. Predavači su svjetski renomirani autori i stručnjaci iz industrije poput Lile Byock (Watchmen, Leftovers), Stevea Matthewsa (HBO, Banijay), Alexandrea Piela (ARTE), Anne Borggaard Sørensen (Viaplay) i mnogih drugih. Druga sesija se odvija u junu tokom koprodukcijskog sajma i platforme za umrežavanje Conecta Fiction & Entertainment u Španiji, a treća je na rasporedu u augustu toekom Sarajevo Film Festivala, u sklopu industrijske platforme CineLink Industry Days. Više o programu Going European možete pronaći na ovoj poveznici.

Prethodna
Steven Knight piše scenarij za novi "Star Wars" film
Sljedeća
Obilježavanje 15 godina Potprograma Media u Hrvatskoj