Digitalizacija i modernizacija dvorane u Tomislavgradu

Digitalizacija i modernizacija dvorane u Tomislavgradu

Fondacija za kinematografiju Sarajevo u saradnji sa Upravim tijelima 13 dvorana iz Federaciji BiH uz podršku Ministarstva kulture i sporta i Vlade Federacije BiH u toku je završne faze realizacije projekta digitalizacije i modernizacije kino-dvorana u lokalnim zajednicama. Dvorana kulturno informativnog centra Tomislavgrad je kao prva pripremljena za digitalne filmske projekcije sredinom maja.

Upravni odbor Fondacije za kinematografiju Sarajevo u skladu sa, u cijelom svijetu, jedistvenim trendom fantastičnih rezultata regionalnih i bh. filmskih ostvarenja u bh. kino dvoranama, u 2022. godini krenuo je u realizaciju kapitalnog projekta digitalizacije dvorana u lokalnim zajednicama u Federaciji BiH. Finaliziranjem ovog projekta fundamentalno će biti riješen problem kvalitetnog plasmana bh. i regionalnih filmskih naslova pred domaćom publikom koja je i njihova primarna ciljna skupina i stvorena kvalitetna mreža nezavisnih kino-prikazivača u Federaciji BiH.

Krajem januara ove godine finaliziran i međunarodni tender za nabavku i instalaciju opreme sa odabirom dva najpovoljnija ponuđača. Nakon što su potpisani ugovori sa svim Upravnim tijelima dvorana iz Federacije BiH i pokrenut proces digitalizacije i modernizacije svih dvorana od strane izvođača radova, krenulo se sa instalacijom opreme za digitalne filmske projekcije u svih 13 gradova.  Prva dvorana koja je prošla proces digitalizacije i modernizacije je Kulturno informativni centar Tomislavgrad.

Stručna ekipa profesionalaca iz kompanije Audio Video Consulting d.o.o. tokom sredine maja boravila je u Tomislavgradu i postavila najmoderniju opremu za digitalne filmske projekcije. JU Kulturno informativni centar Tomislavgrad je osnovan 1999. kao Javna ustanova koja se bavi promocijom kulture i turizma Opštine Tomislavgrad. U svome sastavu ima Gradsku galeriju, Gradsku knjižnicu, multifunkcionalnu kino-dvoranu i info centar za posjetitelje. Kroz godinu organizira više od 80 različitih kulturnih, obrazovnih, zabavnih, kazališnih, likovnih i drugih događaja.

U dvorani koja ima 210 sjedećih mjesta je izvršena instalacija osam metarskog motoriziranog projektnog platna kao i instalacija Dolby surround zvučnog sistema. Testiran je i projektor najnovije generacije s laserskom tehnologijom s kojom boje na projekciji izgledaju savršeno. U razgovoru sa Fondacijom povodom završetka radova u dvorani Kulturno informativnog centra Tomislavgrad direktorica Danijela Papić istakla je:

“Zaista smo uzbuđeni i jedva čekamo kao i naši građani prvu filmsku projekciju. Naime, konačno ponovo pokrećemo filmsko-prikazivačku djelatnost sa novom digitalnom opremom. Zahvaljujući Fondaciji za kinematografiju, Opšini Tomislavgrad i Vladi Hercegbosanske županije imamo najmoderniju opremu za ovu djelatnost. Ovim putem se iskreno zahvaljujemo svim djelatnicima Fondacije za kinematografiju, Upravnom odboru Fondacije na podršci, trudu, edukaciji i odlično osmišljenom projektu koji je jedan od najboljih takve vrste a radili smo ih zaista mnogo. Posebno naglašavam podršku u provedbi projekta  ne samo u financijskom smislu nego i u stručnom djelu. Bez njihove stručne podrške mi ne bismo sami mogli realizirati ovako veliki projekt.“

Fondacija je podržala i osnivanje Udruženja Mreža nezavisnih kino-prikazivača kao relevantnog faktora na tržištu kino-distribucije i prikazivanja u BiH koje će donijeti centralizovane odnose sa svim distributerskim kućama koje djeluju na teritoriji Bosne i Hercegovine. Putem Udruženja će se u narednom periodu organizovati obuka tehničnog osoblja i odgovornih u poslovima lokalne distribucije, marketinga i promocije, kao i dodatnu edukaciju istih putem organizacije događaja vezanih za sve aspekte stručnog usavršavanja u navedenim poslovima, te će Udruženje svim članovima biti na usluzi kao servis za poslove programinga, promocije i marketinga.

U toku je i digitalizacija i modernizacija ostalih kino-dvorana u Federaciji BiH koje bi u okviru Mreže nezavisnih kino-prikazivača kao i dvorana u Tomislavgradu trebale krenuti sa redovim kino-projekcijama u toku trećeg kvartala 2023.

Prehodna
Universal dodijelio uloge za igrani "How To Train Your Dragon"
Sljedeća
Film o grupi Collegium Artisticum na SEE Film Festivalu