Film o grupi Collegium Artisticum na SEE Film Festivalu

Film o grupi Collegium Artisticum na SEE Film Festivalu

Dokumentarni film Boje i ritmovi nemira, autorice Saide Mustajbegović, bit će prikazan na South-East European Film Festivalu (SEE Film Festival) koji se istovremeno održava u Parizu, Berlinu i Washingtonu od 1. do 6. juna.

Riječ je o 12. izdanju internacionalnog online festivala u okviru kojeg selektori odaberu filmski program iz 15 zemlja Jugoistočne Evrope. SEE Festival počeo je sa radom prije 13 godina u Parizu, potom prije osam u Berlinu, a prije tri godine u Washingtonu s ciljem da afirmira kinematografije Jugoistočne Evrope u svijetu.

Dokumentarni film Boje i ritmovi nemira, rađen u produkciji Bosanskog kulturnog centra i BHRT-a, govori o avangardnoj grupi Collegium Artisticum koja je djelovala od 1939. do 1941.  u Sarajevu. Osnivači su: Jahiel Finci, Vojo Dimitrijević, Oskar Danon i Anika Rajs. Grupa je imala oko sto članova i kroz razne umjetničke programe (predstave, predavanja, koncerte, izložbe) upozoravala je na nadolazeću opasnost fašizma iz Evrope. U njihovom radu evidentni su svi evropski kulturni utjecaji tog vremena, naročito iz Praga Burianov Divaldo totalni teatar.

Film je premijerno prikazan 9. maja prošle godine u BKC-u, a projekcijom na 28. Sarajevo Film Festivalu započeo je i njegov festivalski život.    

Prethodna
Digitalizacija i modernizacija dvorane u Tomislavgradu
Sljedeća
“Sine!“ Đukanović i Ivanovića na Krakow Film Festivalu