“Deset u pola” drugi vikend zaredom najgledaniji film u bh. kinima

“Deset u pola” drugi vikend zaredom najgledaniji film u bh. kinima

Drugi vikend za redom otkako se u kinima u Bosni i Hercegovini prikazuje komedija Danisa Tanovića, Deset u pola i dalje drži rekord kao najgledaniji film po broju gledalaca u domaćim kinima. Novi film bh. oskarovca Danisa Tanovića u drugom vikendu prikazivanja u kinima bilježi rast broja gledalaca u odnosu na prvi od početka prikazivanja, i do sada ga je u kinima u BiH pogledalo više od 20.000 gledalaca.

Film koji je svjetsku premijeru imao na 27. Sarajevo Film Festivalu, a zatim prikazan na Zagreb Film Festivalu, na Festivalu autorskog filma u Beogradu, na Bosphorus Film Festivalu u Istanbulu u Turskoj i na Ajyal Film Festivalu u Dohi u Kataru, svugdje je primljen s ovacijama, a posebno od strane bh. gledatelja. Sjajnu glumačku ekipu predvode Branko Đurić i Izudin Bajrović te mladi glumci sa Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Kerim Čutuna i Helena Vuković.

Radnja filma događa se u Sarajevu, u maju ove godine. Baščaršija pokušava da se oporavi od duge i teške pandemijske godine. Pandemija još traje, ali ipak – dolazi ljeto, postoji nada da bi se stvari mogle, barem nakratko, popraviti. Kada jedno jutro u Enesovu ćevabdžinicu uđe Zagrepčanka koja kaže da je došla da pojede ”najbolje ćevape u Sarajevu”, on je pošalje kod Ize, da bi tako i on tradicionalno mogao nakon prve uslužene mušterije priuštiti sebi zadovoljstvo prve jutarnje kafe. Ovaj sasvim bezazlen, prijateljski gest, izaziva potpuni raspad komšijskog, poslovnog i privatnog života, ne samo Enesovog i Izinog, već i cijelog grada. Gdje se jedu najbolji ćevapi u Sarajevu?

Deset u pola nastao je u produkciji Obala Art Centra i Turske radio-televizije (TRT) i uz podršku BH Telecoma i Visit Sarajevo. Deset u pola publika može pogledati na redovnom repertoaru kina u BiH, regiji i u većim evropskim gradovima. Regionalni kino-distributer filma je dugogodišnji partner Sarajevo Film Festivala Con film grupacija u saradnji sa kompanijama Art Vista i Oskar film.

Prehodna
Objavljene nominacije za 79. dodjelu Zlatnih globusa
Sljedeća
Denis Villeneuve radit će na adaptaciji još jednog SF klasika