"Dahmer – Monster" predvodi i po Nielsenovim brojkama gledanosti

"Dahmer – Monster" predvodi i po Nielsenovim brojkama gledanosti

Rejting kompanija Nielsen je osvježila svoj izvještaj o gledanosti streamovanog sadržaja na nekoliko vodećih platformi, što je otkrilo zanimljivu dinamiku gledateljstva tokom konca septembra i početka oktobra. Prema izvještaju za period 26. septembra do 2. oktobra, pažnju gledateljstva su odvukli Dahmer – Monster i Hocus Pocus 2, sa redom 4,3 i 2,7 milijardi minuta gledanja. Imajući na umu da je prethodni naslov true crime serija o jednom od najozlogašenijih serijskih ubica, a potonji nastavak Disneyjeve komedije iz devedesetih, serija i film su itekako neočekivan par na samom vrhu ljestvice.

Bacimo pogled na istu dolje:

     Sadržaj

Gledanost (milion minuta)

platforma

 1. Dahmer – Monster: The Jeffery Dahmer Story

4370

Netflix

 2. Hocus Pocus 2

2725

Disney+

 3. The Rings of Power

966

Amazon Prime

 4. House of the Dragon

907

HBO Max

 5. Lou

802

Netflix

 6. Cocomelon

782

Netflix

 7. Hocus Pocus

774

Disney+

 8. NCIS

748

Netflix

 9. In The Dark

665

Netflix

 10. Cobra Kai

653

Netflix

 

Naravno, brojke Nielsena nam nisu bile potrebne da bismo došli do zaključka da je Dahmer – Monster izuzetan uspjeh za Netflix. Posrijedi je fenomen u omjeru podosta sličnom Squid Game prije nekoliko mjeseci, doduše sa malo „pomoći“ od strane već postojeće fascinacije publike sa središnjim subjektom serije. U slučaju Hocus Pocus 2, posrijedi je kombinacija nostalgije, odnosno prepoznatljivosti izvornog filma, a potom i činjenice da lišće šuška na ulicama pred doček Noći vještica. Zajedno, tri čimbenika su osigurala povoljan doček nastavka filma o tri vještice, ali i izvornog filma. Da, Hocus Pocus 2 je na ljestvicu deset najgledanijih povukao i prvi film, koji je tokom zadnje sedmice septembra ostvario 774 miliona minuta gledanja.

Konačno, pregledavanje brojki ne bi bilo kompletno bez spominjanja činjenice da su dvije serije epske fantazije zamijenile mjesta po redoslijedu još jedan put. Ovaj put, The Rings of Power je uspio prestići House of The Dragon 59 miliona minuta gledanja, te se smjestiti na treće mjesto ljestvice.

Prehodna
Prequel "1923" sa Fordom i Mirren stiže na Paramount+ u decembru
Sljedeća
Premijera nove serije “García!“ od danas na HBO Maxu