Cobra Kai V: Karate na kamate

Cobra Kai V: Karate na kamate

Piše: Marko Njegić

U istoj, 2022. godini Netflix je izbacio prvi i drugi dio četvrte sezone serije Ozark te Stranger Things 4-1 i Stranger Things 4-2 plus filmove 365 dana: Ovaj dan i Idućih 356 dana. Tom nizu može se praktički pridodati i Cobra Kai. Četvrta sezona akcijsko-dramske serije, ponajbolja nakon nastupne prve, objavljena je na prijelazu 2021. u 2022., a peta devet mjeseci kasnije. Ljudi vole serijski nastavak omiljenih Karate Kid filmova osamdesetih i Netflix žurno isporučuje nove sezone otkako je s Cobra Kai III preuzeo seriju od YouTubea. Manje od dvije godine trebalo je proći da dobijemo tri sezone ove serije.

No, možda Netflix ne bi trebao tako žuriti. Jer, u Cobra Kai V se dosad najviše osjeća štancanje, navlačenje i razvlačenje priče, odlaganje završetka (ni ovo nije kraj). Peta sezona je najslabija uz drugu, a vjerojatno i najneujednačenija dosad, ali nekim čudom opet uspijeva biti barem gledljiva, a u zadnjoj trećini i prilično uzbudljiva. Cobra Kai V predstavlja ono najlošije (koketiranje s tinejdžerskom sapunicom, pretjerano gomilanje podzapleta nastalih iz nesporazuma) i najbolje od serije (borilačka akcija, emocija, zezancija i nostalgija za osamdesetima). Prvih pet-šest epizoda se vrte u krug i sve je to sad već pomalo melodramski zamorno i repetitivno.

Fanovi prve i još uvijek najbolje sezone mogli bi s pravom zagunđati da se priča o iskupljenju Johnnyja Lawrencea (uvijek dobri William Zabka), "negativca" iz Karate Kida, te njegovom rivalstvu s Danielom LaRussom (Ralph Macchio), pogubila u podgrijanim podpričama. Kolo sve više vode mlađi, također rivalski nastrojeni karakteri, poput Johnnyjeva sina Robbyja (Tanner Buchanan) i i Miguela (Xolo Mariduena) te Danielove kćerke Sam (Mary Mouser) i Tory (Peyton List), koji naizgled napokon zakopavaju ratnu sjekiru, dok stari likovi iz filmova uskrsavaju i dobivaju neki vlastiti "redemption arc".

Ovaj put je iskupničku liniju priče dobio Chozen (Yuji Okumoto), antagonist Karate Kida II, a u seriju se, nakon negativca iz trećeg dijela filmskog serijala Terryja Silvera (Thomas Ian Griffith) koji je silom preuzeo nemilosrdni Cobra Kai "dojo" od "senseija" Kreesea (Martin Kove), vratio i njegov nekadašnji pulen. "Zločesti dečko karatea" Mike Barnes (Sean Kanan), međutim, više nije "bad boy", ali je i dalje raspoložen za sparinge, kao i serija koja u tom smislu obnaša "fan service".

Ipak, posljednjih par epizoda pronalaze solidan balans između akcije i drame s daškom komedije za humor uvijek spremnog Zabke. Johnny se još uvijek loži na osamdesete i njegova posveta Top Gunu je urnebesno zabavna, kao i Rocky III karaoke s Danielom i Chozenom ("Eye Of The Tiger"). Citira se i Rocky IV, no da ne ostane sve na osamdesetima, tu su i "borbe u stilu Johna Wicka". Zadnja epizoda spada među najbolje i najintenzivnije u cijeloj seriji sa visokim akcijsko-dramskim ulozima tijekom simultanog obračuna zaraćenih starih i mladih oponenata. Likovi koje je lako voljeti, poput Johnnyja, imaju što za izgubiti kao nikad prije i gledatelju je teško ne navijati da to ne izgube.

Objavljeno na portalu Slobodna Dalmacija

Prehodna
Roditeljski nadzor u isječku iz Burtonove nove serije "Wednesday"
Sljedeća
Treća sezona "Witchera", spin-off serija i animirani film stižu 2023.