Bh. sitcom ”Tender”: I u podobnosti treba biti sposoban

Bh. sitcom ”Tender”: I u podobnosti treba biti sposoban

Tender1675089263.jpg Priprema jednog od najnovijih bh. sitcoma Tender, premijerno prikazanog početkom 2023, trajala je dugih 10 godina, kada su nastali koncept i prve verzije uvodnih epizoda. Zdravim, autentičnim humorom kreator sitcoma Tender, Srđan Vuletić je izvršio dekonstrukciju prepoznatljivih političkih praksi u Bosni i Hercegovini, u koje spadaju korupcija, nepotizam, nerad, talovi, te razni marifetluci. Sa pojavljivanjem platforme BH Content Lab BH Telecoma i ulaska produkcije FIST u projekat sve je krenulo pravim tokom, te je serija urađen po najvišim mogućim standardima. Zasluge za scenarij pored kreatora Vuletića imaju i Edin Krehić, te Mirza Hodžić, koji se po prvi put našao u ulozi scenariste.

Priča je to o tri čovjeka različitih nacionalnih, političkih i životnih stavova, koji čine novoizabranu Komisiju za sprovođenje javnih nabavki. Redom, predstavnik hrvatskog naroda Vinko (Robert Krajinović), iz reda bošnjaka Meho (Tarik Džinić) i srpski član komisije Jovan (Branko Janković). Ono što ih spaja jače je od svih njihovih razlika – želja da se brzo obogate. U to ime, oni lažu, petljaju, potkupljuju, ulizuju se šefovima, podemću jedni drugima noge, radeći jedni drugima iza leđa. A tu su, naravno, i uposlenici administracije, radnički kolektiv sačinjen od pet osoba: Branka (Aida Bukva), Amra (Anja Kraljević), Vesna (Anđela Kusić), Ivor (Igor Skvarica), Boris (Dražen Pavlović), te Sakib (Edin Avdagić) kao šef bifea Spajalica, koji krade scene kada god i koliko god kratko da se pojavi. Svi oni imaju svoje privatne probleme – hektičan ili nikakav emotivni život, manjak samopouzdanja i socijalne inteligencije.

Komisija i administracija kreiraju čudan spoj pun ljubavi i mržnje, prijateljstva i neprijateljstva koji svakodnevno poprima novi oblik u kontaktu sa klijentima Agencije. Da li će to biti tender za nabavku novih pendreka policijskim snagama, gdje će svako od članova komisije pokušati obezbijediti uslove za svoje dobavljače ili situacija kada sva tri člana “vukući vodu na svoj mlin“, uspiju da dobiju ono što su tražili, samo da bi im nadređeni, šefovi u strankama (glumci Mario Drmać, Semir Krivić i Vanesa Glođo) naredili da postupe drugačije, tj. ujedine snage. Također, previranja u administraciji, počevši od Brankine dileme kako da upiše sina u srednju školu, a nema “štelu“, za što će se ponuditi “da završe“ sva tri člana komisije, naravno, jedan drugome iza leđa, situacije kada komisijski trojac odluči da potkupi radnički kolektiv, ili epizode u kojoj se odluče na štrajk. Možda i najsmješnije epizode su one koje se bave ljubavnim problemima uposlenika, pa tako urnebesno zabavano djeluju “Istjerivanje đavola“ i “Lažni profil“, dok su također komične i “Logistika“ i “Sindikalne igre“.  

Ekipa sitcoma Tender sazdana je od novih domaćih talenata, i s pravom se može reći da predstavlja novo lice bh. kinematografije. Prvu sezonu serije su režirali nove bh. mlade filmske snage, reditelji Neven Samardžić, Amra Mehić i Alen Šimić. Cijeli koncept uvođenja novih lica kao glavnih likova serije je potpuno u suprotnosti sa standardnom floskulom da ljudi vole gledati zvijezde i provjerene glumce. Tako je Tender otkrio i potvrdio nove zvijezde: Tarik Džinić, Branko Janković, Robert Krajinović, Aida Bukva, Anja Kraljević, Vesna Kusić, Dražen Pavlović, Igor Skvarica, Edin Avdagić, Nadine Mičić i mnoge druge.

Postoji monogo momenata i stvari po kojima se Tender izdvaja od većine ostale bh. produkcije, ali i produkcije cijelog regiona, kada su sitcomi u pitanju. Prije svega, to su nove teme, novi način obrade tih tema, trodimenzionalni dramski likovi, drugačiji ritam, i potpuno novi način realizacije tih priča. Ali, ono što je skriveni adut kompletnog projekta je to što u njemu nema takozvanog ponižavajućeg humora niti vulgarnosti bilo kakve vrste. Prosto je nevjerovatno tako postaviti stvari u nekom sitcomu i nadati se uspjehu. Uspjehu koji je zasluženo došao za kompletnu ekipu Tendera.

Sitcom “Tender“ možete gledati na platformi MY TV BH Telecoma

Prethodna
George R.R. Martin o nastavku snimanja "House of The Dragon"
Sljedeća
HBO naručuje novu sezonu serije "Righteous Gemstones"