BH Content Lab

Stvarnost i fikcija u novoj bh. seriji “Znam kako dišeš“

Serija svoje uporište ima u stvarnom svijetu i crpeći iz sarajevske zbilje, kreatorica i jedna od scenaristica Jasmila Žbanić, koscenaristica je Elma Tataragić, znajući da je dužnost filma da odgovori stvarnosti, seriju Znam kako dišeš postavljaju tako da bi gledatelja barem na trenutak odmaknule od njene običnosti u čemu uspijevaju dovoljno dobro predstavljajući neraskidivu povezanost fikcije sa stvarnošću i doslovnim životom u BiH.

Na rubu pameti: Četiri generacije, četiri pogleda na svijet

Kreator serije i scenarista je Adnan Kapetanović, koji iza sebe ima rad na nekoliko epizoda megapopularne serije Lud, zbunjen, normalan, te je potpisan kao kreator i scenarista serije Dva smo svijeta različita. U sitcomu Na rubu pameti Kapetanović je vješto sukobio četiri genracije, njihova interesovanja, stavove i poglede na svijet. A sve to znalački je reditelj Jukić upakovao u niz komičnih situacija koje sve njih zajedno dovode na rub pameti.

Bh. sitcom ”Tender”: I u podobnosti treba biti sposoban

Priprema jednog od najnovijih bh. sitcoma Tender, premijerno prikazanog početkom 2023, trajala je dugih 10 godina, kada su nastali koncept i prve verzije uvodnih epizoda. Zdravim, autentičnim humorom kreator sitcoma Tender, Srđan Vuletić je izvršio dekonstrukciju prepoznatljivih političkih praksi u Bosni i Hercegovini, u koje spadaju korupcija, nepotizam, nerad, talovi, te razni marifetluci.

“Kotlina“ je serija koja vrijedi svakog momenta pažnje

U produkciji SCCA/pro.ba u okviru projekta BH Content Lab BH Telecoma, u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine krajem decembra 2021. pala je prva klapa TV serije Kotlina reditelja Danisa Tanovića i Aide Begić. Snimanje prve savremene bh. kriminalističke serije okončano je u martu 2022, a snimljeno je pet epizoda u trajanju od 50 minuta. Kreatori serije su Tanović i Amra Bakšić Čamo, dok scenarij potpisuju Tanović, Bakšić Čamo, Nikola Kuprešanin i Adnan Lugonić.

BH Content Lab: Ekspanzija domaće kinematografije

U Sarajevu su predstavljeni uspjesi kompanije BH Telecom i njihove najveće domaće platforme za produkciju audio-vizuelnih sadržaja BH Content Lab, koja je omogućila ekspanziju produkcije serija vrhunske domaće kvalitete, koje su brzo postale jedne od najgledanijih u regionu.