“Kotlina“ je serija koja vrijedi svakog momenta pažnje

“Kotlina“ je serija koja vrijedi svakog momenta pažnje

kotlina_plakat.jpg U produkciji SCCA/pro.ba u okviru projekta BH Content Lab BH Telecoma, u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine krajem decembra 2021. pala je prva klapa TV serije Kotlina reditelja Danisa Tanovića i Aide Begić. Snimanje prve savremene bh. kriminalističke serije okončano je u martu 2022, a snimljeno je pet epizoda u trajanju od 50 minuta. Kreatori serije su Tanović i Amra Bakšić Čamo, dok scenarij potpisuju Tanović, Bakšić Čamo, Nikola Kuprešanin i Adnan Lugonić.

BH Content Lab kao najveća domaća platforma za produkciju audio-vizuelnih sadržaja ključna je podrška bh. kinematografiji, a kao prva u nizu od serija koje su rađene, Kotlina je i više nego opravdala moto pod kojim djeluje BH Content Lab, a taj je “kreiranje kvalitetnog sadržaja“. Produkcijski na veoma visokom nivou (Bakšić Čamo i Adis Đapo), rediteljski vođena sigurnom rukom (Tanović i Begić), bravuroznim radom direktora fotografije Erola Zubčevića i Amela Đikolija, gotovo pa savršene montaže Redžinalda Šimeka, glumački itekako uvjerljiva: Feđa Štukan, Boris Ler, Ida Keškić, Mario Knezović, Vedrana Božinović, Izudin Bajrović i Admir Šehović, serija Kotlina vrijedi svakog momenta pažnje.

Od samog uvoda u seriju, melanholične i intirgantne muzike, dronovskog snimka prazne ulice po kojoj vozi otrcani žuti mercedes u kojem sjedi glavni protagonista, viši inspektor Edib Pašić (Štukan), reditelji jasno zadaju ton serije. Dron će se dići iznad oblaka, zatim i spustiti u maglom obavijenu kotlinu, te će se ispisati naziv serije: “Kotlina“. Zahvaljujući čvrstoj, minimalističkoj i krajnje opuštenoj glumačkoj kreaciji Feđe Štukana, reditelji će uspjeti oko njegovog lika formirati čitavu dramaturšku strukturu serije.

U Zemaljskom muzeju pronađeno je tijelo mrtvog migranta, policija vrši uviđaj, dok Pašić i njegov kolega Mido (Ler) ispituju zaposlenike među kojima su direktorica muzeja Selma (Božinović), Edibova nekadašnja ljubav, i ostali zaposlenici. Novinarka lista Sloboda, Ajla (Keškić) dolazi na ugovoreni intervju sa direktoricom vezano za poslovanje muzeja koji je u teškoj situaciji, te sasvim slučajno otkriva i detalje o migrantu. Zamjenik direktorice Dino (Šehović) ima svoje planove o tome šta će raditi kada preuzme muzej i čini sve moguće stvari kako bi sabotirao Selmu, dajući Ajli povjerljive dokumente kojima je kompromituje. Tog istog dana, iz zatvora izlazi Senči (Knezović), legenda iz kriminalnog miljea, ujedno i Edibov bivši ratni drug, koji će polako i sigurno početi sa uvođenjem reda u svoje prijašnje ilegalne poslove.

U međuvremenu policija će uhapsiti Duška Samouka (Adnan Omerović), čuvara u muzeju, narkomana, čiji će otac Žarko (Bajrović), profesor i jedan od glavnih odgovornih ljudi u muzeju, pokušati učiniti sve kako bi oslobodio svog sina. Duška su natjerali da potpiše izjavu u kojoj priznaje kako je ubio migranta, i što se tiče Edibovih nadređenih slučaj je riješen, samo Edib i Mido nisu uvjereni. Pravi zaplet počinje onda kada Edib shvati kako je nešto vrijedno moglo biti ukradeno iz muzeja, a ta vrijedna stvar je ni manje ni više nego Sarajevska Hagada. Selma će to i ustanoviti, te se naći u nezavidnoj poziciji. Prema njenoj priči, već jednom mimo protokola je u sef uvodila određene ljude, tajanstvenog Jean-Piereea (Alban Ukaj), i još jednog čovjeka, misterioznog gopodina Cohena (Almin Zrno), koji je obećao donaciju muzeju.

U narednim epizodama Edib i Mido će istraživati slučaj, Ajla će sve više i više ulaziti u priču, baveći se jednom vrstom istraživačkog novinarstva, iako će je nadređeni “potkopavati“, Selma će obnoviti svoju romansu sa Edibom, Dinini planovi će srušiti kao kule karata, a naposljetku će se rješiti i kompletna misterija oko ukradene Hagade.

Zlatno doba bh. televizijskih serija započelo je sa prvom sezonom Kotline, a nastavak i druga sezona su već najavljeni, te se s nestrpljenjem očekuju.

Seriju "Kotlina" možete gledati na platformi MY TV BH Telecoma

Prethodna
Opoidna epidemija u središtu Netflixove serije "Painkiller"
Sljedeća
Izbori i posljedice u traileru za 2. sezonu "The Wheel of Time"