Na rubu pameti: Četiri generacije, četiri pogleda na svijet

Na rubu pameti: Četiri generacije, četiri pogleda na svijet

na_rubu_pameti_poster1690794061.jpg Platforma za produkciju audio-vizuelnih sadržaja BH Content Lab omogućila je ekspanziju produkcije serija vrhunske domaće kvalitete, koje su brzo postale jedne od najgledanijih u regionu. Tako je BH Content Lab BH Telecoma potpomogao producentsku kuću FIST u stvaranju dva sitcoma, od kojih je prvi bio Na rubu pameti, drugi Tender, a također i prva savremena bh. kriminalistička serija Kotlina, rađena u produkciji sa SCCA/pro.ba. BH Telecom je do sada ustupio prava na emitovanje sve tri serije za teritoriju Bosne i Hercegvine, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore. 

Na rubu pameti je sitcom u kojem nas na sebi svojstven i humorističan način reditelj Elmir Jukić upoznaje sa tri sasvim uobičajene porodice čiji životi se isprepliću nakon nenadanog događaja, koji će promijeniti njihov dotadašnji mirni porodični život. Glavni lik serije je 60-godišnji Maho Dilber, koji nakon dugogodišnjeg sudskog procesa dobija ogroman novac. Kroz cijelu prvu sezonu pratimo Mahu, isprva naviknutog na samački život i brigu za sebe i jedino sebe, kada se iznenada pojavljuju dvije kćerke iz dva propala braka, koje toliko dugo nije vidio da je skoro zaboravio i da postoje. Potpuno zatečenog Mahu dočeka još jedno bolno saznanje da je uz dvije odrasle kćerke postao i djed.

Reditelj Jukić okupio je ekipu izvanrednih glumaca, pa tako likove tumače Admir Glamočak kao Maho Dilber, Aleksandar Seksan kao Toni Bonussi, Mahin najbolji prijatelj i brico talijanskih korijena, Dragan Marinković kao Fikret Pašić Pipa, fudbalski menadžer u pokušaju i Mahin polubrat, Džana Pinjo Haračić kao Mira Bonussi, Alisa Čajić kao Kristina Dilber, jedna od dvije Mahine kćerke, i Ivana Vojinović kao Mahina druga kćerka, Vilma Dilber, Isa Seksan kao Dino, Vilmin sin i Mahin unuk, Tatjana Šojić kao Anđa Poskok, Tonijeva punica, te Dušan Arnaut kao Tonijev sin Marko.

Kreator serije i scenarista je Adnan Kapetanović, koji iza sebe ima rad na nekoliko epizoda megapopularne serije Lud, zbunjen, normalan, te je potpisan kao kreator i scenarista serije Dva smo svijeta različita. U sitcomu Na rubu pameti Kapetanović je vješto sukobio četiri genracije, njihova interesovanja, stavove i poglede na svijet. A sve to znalački je reditelj Jukić upakovao u niz komičnih situacija koje sve njih zajedno dovode na rub pameti.

“Smatram da je serija napravljena vrlo duhovito, da je nekako krajnje daleko od klasičnog sitcoma, više, da kažem, koketiramo s nekim lijepim emotivnim porodičnim odnosima, u cijeloj priči je iznimno važno što imamo stvarno dobro ispisane ženske likove. Zaista smo napravili seriju za koju vjerujem da ima potencijal da u svakom smislu zarobi gledaoca ispred ekrana“, rekao je Jukić.

Bogatstvo višedimenzionalnih likova, mnoštvo komičnih situacija iz epizode u epizodu daje odličan uvid u anatomiju i više nego uobičajeno skrojenog sitcoma. Standardno za sitcom, pa tako i za Na rubu pameti, riječ je o nekoliko lokacija na kojima se odvija većina radnje, Mahin i Tonijev stan, brijačka radnja, Pipina kafana “Na mala vrata“, te još neki sporadični rijetki eksterijeri i interijeri. Ali, ono što izdvaja ovaj sitcom “od mora drugih“ jesu zaista odlično napisani, te još kvalitetnije odglumljeni ženski likovi. Mahine dvije kćerke koje tumače Čajić i Vojinović, lik Džane Pinjo koji ima političke aspiracije i bori se za poziciju načelnice, i naravno Tatjana Šojić koja gotovo kada god je u kadru krade scene, tjerajući vas na gromoglasi smijeh.

Što se tiče muških likova, svi su jasno izdefinisani, te se od početka ka kraju, shodno klasičnom scenarističkom pravilu, mijenjaju i napreduju. Maho se tako teško nosi sa novim činjenicama, da mora sve na šta je navikao mijenjati, prilagođavati i kroz taj proces i sam biti promijenjen, postati drugačiji i bolji čovjek. Po prirodi radoholik pokušava spas iz porodičnog života i neprestanih trzavica u svome domu naći u pokretanju vloga “Mahonizam“ koji vremenom zaista počinje da ga ispunjava. Također, odlaskom u kafanu “Na mala vrata“ koju drži njegov polubrat po majci, stari mostarski mangup Fikret Pašić Pipa svakodnevne avanture, zgode i nezgode polubraće, potpuno različitih karaktera i životnih stavova zaokružuje Mahin najbolji prijatelj iz školskih klupa Toni Bonussi.

Koliko se uspješnim pokazao i ovaj projekat prevashodno pokazuje i činjenica da publika i gledateljstvo sa nestrpljenjem iščekuju nove sezone.

Sitcom “Na rubu pameti“ možete gledati na platformi MY TV BH Telecoma  

Prethodna
HBO naručuje novu sezonu serije "Righteous Gemstones"
Sljedeća
Temporalne nevolje u traileru za 2. sezonu "Loki"