Batman v Superman: Dawn of Justice - Epska borba protiv zabave

batman-v-superman-dawn-of-justicePiše: Nisad Selimović

Svjetska kina posljednjih sedmica prosto je poharao novi film posvećen superherojima iz svijeta fantazije američkog stripa. Ovaj put nije riječ o Marvelu, no o DC Comicsu, kojem pripada barem pola slavnih junaka za koje svijet zna, i još pet puta više onih za koje ovaj dio planete nikad nije čuo. Ali, za Batmana i Supermana sigurno jeste, a u pomenutom filmu njih dvojica su okrenuti jedan protiv drugog - premisa koja ni na papiru ne zvuči pametno, a na platnu... Pod rediteljskom palicom Zacka Snydera, ideja o spajanju ove dvojice plaštonosaca ispala je, po pisanju svjetske kritike, u najmanju ruku glupo. Iako film obara rekorde u kino dvoranama, struka nimalo nije zadovoljna krajnjim rezultatima, tako da film na Rotten Tomatoesu ima skor od tek 29 posto, što je poražavajuće za jedno mainstream djelo.

Batman protiv Supermana: Zora pravednika; režija: Zack Snyder; uloge Ben Affleck, Hanry Cavill, Amy Adams, Jesse Eisenberg, Gal Gadot; 2016.

S druge strane, producente to vjerovatno ne tangira previše jer je ocjena publike na istoj stranici 72 posto, dok ocjena na IMDB-u, u koju najviše prosječni gledalac i vjeruje, donosi skor od 7.4/10. Dobar glas daleko se čuje, te upravo zato film ima dobru prođu u kinima, ali kako ova stranica KUN-a više naginje stručnim osvrtima, odlučili smo prenijeti dio utisaka najpoznatijih svjetskih kritičara, kako bi ustanovili gdje je pošlo krivo sa filmom koji je imao potencijal da bude istinski hit, dopadljiv svima. Tako Joe Morgenstern iz Wall Street Journala kaže da je prvi film serijala koji će spajati junake na velikom platnu "nerazvijen, predugačak i zaglupljujuće bez duha".

batman-v-superman-poster-ben-affleckAkcija postaje maglovita, također, ne zbog manjka energije - gospodin Snyder, trgovac blijedila, je također i majstor visokotehnološke kinematografije, ali koja ispašta zbog manjka raznovrsnosti. Nakon nekog vremena, sve izgleda potpuno isto, uglavnom zahvaljujući ružnoj plavo-patlidžanskoj paleti boja, a sve i zvuči jedno te isto, potpuno zahvaljujući otužnoj muzici Hansa Zimmera i Junkie XL-a, piše Morgenstern.
James Berardinelli sa stranice Reelviews također istiće blijedilo cijelog filma.
Za vas koji ste mislili da je "Čovjek od čelika" bio taman, niste vidjeli ništa. "Batman v Superman", kraljevska borba, tako je blijeda da sunce u njoj nikad ne sija, lica superheroja ne mogu formirati osmijeh, a cijela afera je više depresivna nego zabavna, piše Berardinelli.
Stalni kritičar San Francisco Chroniclea Mick La Salle, primijetio je isti problem kao i njegove kolege.
Da li ste nagodni za malo depresije? "Batman v Superman" počinje sa flashbackom koji nam donosi pogibiju roditelja Bruce Waynea, jer, ko bi odolio maloj dozi tuge? (...) Film je tako luđački duga i zbunjujuća akcija, bez duha i vzuelno potpuno bezlična, navodi La Salle.
Time magazin ima također sjajnog kritičara - Stephanie Zacharek. Ona se uzalud nadala da će film o superherojima donijeti brdo zabave.
Što se tiče spektakla o super-herojima, ne morate tražiti dalje od Snyderovog filma - to je veliki hit, sa sjajnim klimaksom i završnom scenom ispunjenom drhtavim, uzvišenim molekulima samilosti. Također u njemu nema nimalo zabave: Teško da postoji ijedan trenutak u njemu u kojem se ne pojavljuje stvarna glava koja donosi neki patetičan proglas kako ljudi danas, samodopadni i nepovjerljivi kakvi jesmo, još uvijek trebaju vjerovati u bogove i heroje, kaže kritičarka uglednog Timesa.

Sad je do vas - ako se uzdate u ocjene kritičara, gledanje ovog spektakla je vjerovatno bacanje para. Ako ste pak pobornik opštedruštvene misli, onda pravac u kino. U svakom slučaju, vlastiti sud obično bude i onaj najpametniji.

  Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje

Prehodna
Spotlight: Novinski članak koji mijenja svijet
Sljedeća
The Danish Girl: Solidna srcolomačka romansa