Armageddon Time: Anthony Hopkins za još jednog Oscara

Armageddon_Time1670333242.jpg Piše: Sead Vegara

Reditelj James Gray nas u svom novom filmu Armageddon Time (Vrijeme armagedona, 2022) vraća nazad u Ameriku osamdesetih godina prošlog stoljeća i to sa toplom ljudskom pričom o dječaku Paulu Graffu (Banks Repeta) i njegovoj porodici, te posebno njegovom djedu Aaronu (Anthony Hopkins) za kojega je mnogo vezan. Dječarac ide u državnu školu i iznimno je talentovan za crtanje, kući mu je omiljena literatura Jansonova “Historija umjetnosti“, a jedini koji ga podržva je u biti djed, dok ga malo stariji brat Ted (Ryan Sell), koji ide u prvatnu školu, stalno “zeza i teroriše“, kako to samo starija braća znaju.

Vrijeme armagedona; režija: James Gray; uloge: Anthony Hopkins, Anne Hathaway, Jeremy Strong, Banks Repeta, Jaylin Webb; 2022.

IMDb rejting: 6.7/10

Rotten Tomatoes rejting: 76%

Armageddon Time_poster.jpg Brižna majka Esther (Anne Hathaway) članica je odbora roditelja, a Paul misli kako se uz majčinu pomoć može izvući iz bilo kakve nevolje, te baš i ne pazi šta radi. Tako će se naći u nevolji sa prijateljem Johnnyjem (Jaylin Webb), nešto malo starijim Afroamerikancem, kojeg “na piku“ od samog početka ima nastavnik Turkeltaub (Andrew Polk).

Nevolja je to iz koje se Paul neće izvući lako i koja će rezultirati njegovim premješajem u privatnu školu koju pohađa njegov brat i biće mu zabranjeno dalje druženje sa Johnnyjem. Djed je taj koji je i zagovarao premještaj u privatnu školu, ali kada je od svog unuka čuo šta ostala djeca govore o njegovom prijatelju, samo ga je osokolio da uvijek bude na strani onih potlačenih i nepravedno optuženih, te da nikada ne sudi ljudima zbog boje njihove kože.

Anthony Hopkins jednostavno briljira u ulozi djeda Aarona, te glumac, odveć u godinama i dalje pokazuje i dokazuje da još nije za “staro gvožđe“. Uz ne baš preveliku minutažu na filmu, ono malo vremena što podijeli kadar sa Repetom, Hathaway i bilo kime još, Hopkins zrači tolikim pozitivizmom i glumačkom energijom, da je naprosto uživancija promatrati ga u ulozi koju bi vjerovatno trebala prepoznati Akademija i, ako ništa drugo, počastiti ga sa nominacijom za sporednu ulogu. Hathaway je također izvrsna u ulozi zabrinute majke koja se sa svojim mužem Irvingom (Jeremy Strong) mora prepirati i svađati zbog Paula, držati mu stranu i poput svake majke misliti sve dobro i najbolje svom djetetu. Mladi Repeta i više nego dobro portretira 12-godišnjaka kojeg “puca pubertet“, dok je Webb također vrlo uvjerljiv u ulozi problematičnog tinejdžera.

Reditelj James Gray također potpisuje scenarij za film i vrlo je izgledno da će za svoj rad, i režiju i scenarij, biti jedan od onih u razmatranju Akademije za Oscare. Gray je crpio inspiraciju za svoj novi rad iz sopstvenog djetinjstva, baziravši se na svoje odrastanje u privilegovanoj američkoj porodici srednje klase, vremenu neravnopravnosti i predrasuda, u doba kada Ronald Regan postaje predsjednik Amerike. Sve te momente u oku kamere “uhvatio“ je direktor fotografije Darius Khondji, koji iza sebe ima rad na takvim projektima poput Se7en (1995), u režiji Davida Finchera i Midnight in Paris (2011), Woodyja Allena. Svoj naslov Grayjev film duguje pjesmi “Armagideon Time“ britanskog punk sastava The Clash. A koliko su ova oskarovska predviđanja tačna, saznat ćemo sljedeće godine.        

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje

Prehodna
The Menu: Uvrstite “The Menu“ na svoj filmski meni
Sljedeća
Poker Face: Slaba rediteljska partija Russella Crowea