Anyone But You: Sretno vam Valentinovo!

Piše: Sead Vegara

Prikladna preporuka za odlazak u kino za Valentnovo jeste romantična komedija Anyone But You (Samo ne ti, 2023) koja je na redovnom kino-repertoaru još od kraja prošle godine i koja se do dana današnjeg daleko više gleda nego neki drugi naslovi koji “izlape“ nakon druge sedmice igranja. U najboljoj tradiciji romantičnih komedija, ili u narodu poznatijeg i priznatijeg termina – limunada, Anyone But You nudi i isporučuje upravo ono što se od ovakvih naslova očekuje. A to je priča momak-upoznaje-djevojku u veoma simpatičnom meet-cute momentu na početku, samo da bi se ono što je izgledalo kao prirodni početak prelijepe romanse pretvorilo u zlo i naopako nesviđanje između titularnog momka i djevojke.

Samo ne ti; režija: Will Gluck; uloge: Sydney Sweeney, Glen Powell, Bryan Brown, Alexandra Shipp; 2023.

IMDb rejting: 6.4/10

Rotten Tomtoes rejting: 53%

Nakon što se džentlmenski ponio u situaciji koja je iziskivala takav pristup, Ben (Glen Powell) će, doduše na njenu provokaciju, pozvati Beau (Sydney Sweeney) na sastanak. Dvojac će provesti ugodan dan šećući i pričajući o svemu i svačemu, samo da bi završili u njegovom stanu gdje će joj Ben pripremiti večeru i otvoriti svoje srce. Iako neće voditi ljubav, spavat će zajedno, a ujutro će Bea, uplašena od momka-previše-dobrog-da-bi-bio-stvaran, pobjeći i nakon što se dozove, vratiti samo da bi je dočekao “hladan tuš“ kada će iz prikrajka čuti Bena kako svom prijatelju Peteu (GaTa), koji je to jutro došao do njega, reći da je djevojka – ona – propast i da je se jedva riješio.

Četiri mjeseca nakon tog prelijepog dana i nemilog jutra Bea i Ben će se sresti u klubu svako sa svojim prijateljima, te će “iskre“ i ovdje “poletjeti u zrak“, samo ne na lijep način, već više u negativnom smislu. Bea ima sestru Halle (Hadley Robinson), koja je zaručena za Claudiju (Alexandra Shipp), Benovu prijateljcu i Peteovu sestru. Sretne mladeneke planiraju vjenčanje u Australiji i svi su pozvani, tako da će Ben i Bea morati “zakopati ratne sjekire“ i posvetiti se svom svojom snagom da ne pokvare njihovo vjenčanje. To će učiniti tako što će se pretvarati da su “zajedno“ u sretnoj vezi.

Cijela maskarada će proteći u zabavnom i veselom tonu, a sam zaplet scenaristi Ilana Wolpert i Will Gluck, ujedno i reditelj filma, ne kriju da su posudli od barda pisane riječi, jednog i jedinog, Williama Shakespearea (“Much Ado About Nothing“). Koliko god se činila “izlizano“ i “istrošeno“ postavka momak-upoznaje-djevojku uvijek se može “posuditi“ od velikana poput Shakespearea, i primijeniti najstariji holivudski trik; staroj priči dati novo ruho. Receptura romantične komedije je i ovdje standradna, ali ono što u određenoj mjeri nudi osvježenje u žanru jeste igra glavnih glumaca, Sydney Sweeney i Glena Powella, koji imaju nevjerovatnu hemiju, te su i više nego uigrani i veoma dopadljivi.

Za sve one zaljubljene, sretno ili nesretno, odlazak u hram sedme umjetnosti na Dan zaljubljenih na projekciju filma Anyone But You biće i više nego kvalitetno utrošeno vrijeme. Sretno vam Valentinovo!  

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje     

Prehodna
Nedelja: Kad cijeli život stane u pjesmu
Sljedeća
Hostiles: Mračno, kontemplativno i poetično remek-djelo