‘Aida‘ Jasmile Žbanić osvojila EU Oscare za film, režiju i glumicu

‘Aida‘ Jasmile Žbanić osvojila EU Oscare za film, režiju i glumicu

Piše: Marko Njegić

Bh. kinematografija je ove subotnje večeri osigurala trostruki ulazak u povijest na 34. dodjeli nagrada Europske filmske akademije, popularnih EU Oscara. Drama Quo Vadis, Aida? je osvojila EU Oscara za najbolji film, Jasmila Žbanić za režiju, a Jasna Đuričić je proglašena najboljom europskom glumicom.

Niti jedan dugometražni igrani film iz regije nije dosad proglašen najboljim na dodjeli EFA-inih nagrada. Nitko od regionalnih redatelja nije dosad dobio EFA-inu nagradu za režiju. Nisu ni regionalni glumci dosad ovjenčani EU Oscarom za glumu, iako su neki zabilježili nominaciju, poput Gorana Bogdana za Oca i Zrinke Cvitešić za Na putu upravo u režiji Žbanićke. Europska filmska akademija je s kamatama nadoknadila to što Aida nije potvrdila nominacije za (američkog) Oscara i BAFTA-u. Aida je imenovana najboljim europskim filmom u zvučnoj konkurenciji: The Father, The Hand of God, Titane i Compartment no. 6.

Žbanić se istaknula ispred, među ostalim, Floriana Zellera (Otac) i Paola Sorrentina (The Hand Of God), a Đuričić je pobijedila Carey Mulligan (Djevojka koja obećava). Također, Žbanić je na ovaj način postala i treća redateljica u povijesti EFA-e s ovim priznanjem nakon Susanne Bier (U boljem svijetu) i Maren Ade (Toni Erdmann).

Zanimljivo, do trenutka kad je na red došla kategorija najbolje režije sve je vodilo k tome da će The Father biti apsolutni pobjednik dodjele, nakon što je Zeller, u konkurenciji s Žbanić, potvrdio nominaciju za scenarij, a Anthony Hopkins za glumca. K tome, prezenter je, najavljujući nagradu, rekao "Pobjednik je... a pobjednik uzima sve...", ali izgovorio Žbanić umjesto Zeller. Tada je postalo jasno da će do kraja dodjele Aida i Otac voditi najveću bitku, posebice kad je najbolja glumica postala Đuričić, izjednačivši rezultat (2:2) u broju osvojenih kipića. No, Aida je u konačnici pobijedila s 3:2 i ostvarila novi povijesni uspjeh za BiH kinematografiju 20 godina od izlaska (američkim) Oscarom nagrađene Ničije zemlje.

Sve nagrade
Film: "Quo Vadis, Aida?"
Režija: Jasmila Žbanić ("Quo Vadis, Aida?")
Glumac: Anthony Hopkins ("Otac")
Glumica: Jasna Đuričić ("Quo Vadis, Aida?")
Scenarij: Florian Zeller ("Otac")
Inovativno filmsko pripovijedanje: "Mala sjekira"
Komedija: "Ninja Baby"
Dokumentarac: "Bijeg"
Animirani film: "Bijeg"
Kratki film: "Moj ujak Tudor"
Europsko otkriće: "Djevojka koja obećava"
Kamera: "Konačna sloboda"
Montaža: "Otvaranje šaka"
Scenografija: "Prirodno svjetlo"
Kostimografija: "Amonit"
Specijalni efekti: "Janje"
Glazba: "Konačna sloboda"
Zvuk: "Nedužni"
Make up i frizura: "Titan"
Nagrada za životno djelo: Marta Mészáros
Nagrada za europski doprinos svjetskoj kinematografiji: Susanne Bier

Objavljeno na portalu Slobodna Dalmacija

Prethodna
Slike iz filmografije Bate Čengića
Sljedeća
Uloga žena-redateljki u bh. kinematografiji