(500) Days of Summer: Prijateljstvo s benificijama

(500) Days of SummerPiše: Sead Vegara

Upozorenje! Riječ je o romantičnoj komediji. I po čemu se ona razlikuje od ostalih? Po mnogo čemu. Prije svega sam pristup temi, inventivan, ali ne na iritirajući način kojim je režiser debitant Marc Webb prikazao tok veze između mladića Toma Hansena  (Joseph Gordon-Levitt) i djevojke Summer Finn (Zooey Deschanel) kroz retrospekciju i ispreturanu filmsku radnju. Ovo jeste priča momak upoznaje djevojku, ali nije ljubavna priča kako kaže narator s početka filma. Gorko – slatka limunada, znalački iskonstruisana, napisana, odglumljena i s orkestriranom preciznošću snimljena, to je u stvari priča o ljubavi, patnji i svemu što ide uz prvopomenutu riječ –osjećaj, stanje. Scenaristi Scott Neudstadter i Michael H. Weber su napisali u jednu ruku antiromantičan i polukomičan film, pri tome pobjedonosno rješavajući problem holivudskih romantičnih komedija koristeći se sličnom idejom scenarističkog genija Andyja Kaufmana.

500 dana sa Summer; režija: Marc Webb; uloge: Joseph Gordon Levitt, Zooey Deschanel; 2009.

IMDb rejting: 7.8/10

Rotten Tomatoes rejting: 86%

Momak upoznaje djevojku. Momak osvaja djevojku, i oni žive sretno do kraja... To bi bila neka ustaljena formula, ali kada je riječ o (500) Days of Summer, režiser Marc Webb pristupa temi sa idejom sličnoj iz filma Michela Gondryja Enternal Sunshine of the Spottles Mind. Linearna radnja filma je isječena na komadiće spojene zajedno bez ikakvog, na prvi pogled, logičnog redosljeda, ali u stvari ta ispreturana filmska radnja daje još veći doprinos i pravi kontrast između likova i njihovih emocionalnih stanja. Svakako treba pomenuti i odličan soundtrack filma.

Tom je pisac čestitki u firmi u New Yorku i po samom dolasku nove asistentkinje njegovog šefa, mlade i privlačne djevojke Summer, on se zaljubljuje u nju. Uspijeva mu da je osvoji, ali (uvijek to famozno ali) ona ne vjeruje u pravu ljubav i otvoreno mu govori da ne želi momka, tj. da su njih dvoje samo prijatelji s benificijama. Na kraju, nakon što sagledamo sve Tomove aspekte na vezu, film će se završiti kao i svaka ljubavna priča. Novim početkom.

Bezbroj filmova je snimljeno na temu momak upoznaje djevojku, ali malo je onih zaista vrijednih pažnje, kakav je 500 dana sa Summer.

  Objavljeno na portalu novinar.me    
Prehodna
Goli: Jugoslovenska rak rana
Sljedeća
Wild Tales: Proturječnosti i nejednakosti savremenog društva