Brave: Prva Pixarova princeza

Brave: Prva Pixarova princeza

Piše: Sead Vegara

Trebalo je proći 17 godina da digitalni lutkari iz Pixara podare filmskoj publici svoju prvu pravu junakinju; od Priče o igračkama (Toy Story, 1995) do CGI animiranog Brave (Merida hrabra, 2012). Prva Pixarova princeza stigla je u 13. animiranom ostvarenju od animatora koji rade pod okriljem velikog filmskog studija Walta Disneyja čiji formalni potpis čine junakinje i općenito snažni ženski likovi. Upravo je to svih tih (17) godina Pixarovog rada zamjerano čarobnjacima CGI animacije, nedostatak jakih i općenito ženskih likova. Ali, sve to je ispravljeno i dovedeno pod konac sa animiranim Merida hrabra.

Merida hrabra; režija: Brenda Chapman & Mark Andrews; glasovi: Kelly Macdonald, Emma Thompson, Billy Connolly, Robbie Coltrane; 2012.

IMDb rejting: 7.1/10

Rotten Tomatoes rejting: 79%

Poprište radnje je srednovjekovna Škotska, a junakinja je princeza Merida koju srećemo kao djevojčicu (glas Peigi Barker) za njen rođendan kada joj otac, kralj Fergus (glas Billyja Connollyja), pokloni luk i strijelu. Oružje koje će joj prirasti k srcu i kojim će godinama koje su uslijedile naučiti rukovati kao pravi profesionalac. Nakon što odapne strijelu dalje nego što je trebalo, otići će po nju samo da bi je našavši, srela sa strašnim medvjedom Mor'duom, koji će u borbi odnijeti, kao trofej, nogu njenog oca, kralja Fergusa.

Radnja nastavlja godinama kasnije, kada kovrdžava riđokosa Merida (glas Kelly Macdonald) prkosi svojoj majci, kraljici Elinor (glas Emme Thompson), mrzeći je što je stalno ispravlja i opominje, te forsira kako da se ponaša kao prava princeza. Kada klanove koje dođu sa svojim predstavnicima u namjeri da isprose princezinu ruku sama Merida razoruža i pobijedi u takmičenju u streljaštvu, kraljici Elinor to bude kap koja je prelila čašu i na mrtvo ime se posvađa sa kćerkom. Merida će pronaći svoj način da promijeni mišljenje majke, međutim to će ostaviti neočekivane posljedice sa kojima će morati da se nosi na najbolji mogući način.

Sama priča filma je djelo Brende Chapman, rediteljice i jedne od potpisnika scenarija, dok je kao drugi reditelj potpisan Mark Andrews, ujedno i scenarsita, zajedno sa Steveom Purcellom i Ireneom Mecchi. Priča je to o odnosu majke i kćerke, porodičnim vezama, te važnosti međusobnog poštovanja i slušanja svog srca. Mnogo toga se da naučiti iz priče ovog animiranog filma, poučnog i svrsishodnog, ali možda i najvažnije jeste način na koji to piksarovci predstavljaju putem pokretnih slika “upakovanih“ u zaista prelijepu i neviđenu animaciju, začinjenu zdravim zvonkim humorom.

Bogatstvo do tada neviđene animacije u kombinaciji sa perfektno karakterno (o)sjenčenim likovima postavljenih u situacije u kojima moraju djelovati i razmišljati kao stvarne osobe, na veliku sreću, toliko kvalitetno je urađeno i iznešeno u najboljoj mogućoj varijanti. Prosto je za ne povjerovati da je rad na jednom takvom animiranom projektu kakav je Brave mogao posvađati njegove tvorce i da su tzv. kreativne razmirice dovele do toga da su na dodjeli Oscara sljedeće godine, 2013, Branda Chapman i Mark Andrews odvojeno primili svoje kipiće za Najbolji animirani film. Bilo kako bilo, Merida hrabra će ostati upisana u zlatne anale CGI animirnih filmova kao prva Pixarova princeza.

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje            

Prethodna
Pogled u prošlost: “Rounders“
Sljedeća
Manhattan: Melankolija u New Yorku