Vuletić: “Tender“ je na pravom putu da postane regionalni hit

Vuletić: “Tender“ je na pravom putu da postane regionalni hit

Razgovarao: Sead Vegara

Bh. reditelj i scenarista Srđan Vuletić, poznat po ostvarenjima Ljeto u zlatnoj dolini i Teško je biti fin, kreator je najnovijeg bh. sitcoma koji nosu naziv “Tender“. Vuletić progovara o nastanku i tematici sitcoma, te otkriva i kako je bilo raditi sa novim mladim bh. rediteljima i glumcima.

Vi ste kreator novog bh. sitcoma, “Tender“. Kada i kako ste došli na ideju za ovakav sitcom, koji je u jednu ruku slika bh. društva?

Koncept i prve verzije uvodnih epizoda serije “Tender“ su napisane prije više od deset godina. Kada sam počeo rad na ovom projektu, glavni cilj mi je bio da se kroz zdrav, autentičan humor izvrši dekonstrukcija prepoznatljivih političkih praksi u BiH (korupcija, marifetluci, nerad, talovi, itd). Sa druge strane, želja mi je bila da napravim nešto što će se baviti dinamikom i psihologijom grupe, a sve to na nov, svjež način. Naravno, taj dugi period rada na seriji mi je pomogao da ja izoštrim svoju viziju i da se u epizodama fokusiram na teme koje me više zanimaju, a to su problemi savremenih žena i muškaraca - manjak ili višak samopouzdanja, nedostatak emotivnog života, odnos ljubav-mržnja prema kolegama, manjak socijalne inteligencije.

Vaš sitcom je nedavno doživio svoju javnu pretpremijeru (Cineplexx Sarajevo), ali i TV premijeru (My TV). Kakve su reakcije publike?

Reakcije publike su odlične i što se tog dijela tiče prezadovoljni smo. Ipak, dugo sam u ovom poslu i znam da postoje parametri koji su važniji od “šta su ovaj, ova ili onaj, ona rekao, rekla“, a to su prije svega zadovoljstvo producenta, interes kupaca i gledanost. Kako stvari stoje, sva tri parametra govore da je serija “Tender“ na pravom putu da postane regionalni hit, a što nam je i bio cilj, i mi nemamo iluzija da će jako teško biti prodati ovu seriju van regije. Istorija pokazuje da sitcomi koji nisu na engleskom jeziku jako teško preplivaju u prostor izvan kulturnog konteksta i jezika u kojem nastaju.

“Tender“ je nastao u sklopu BH Content Lab platforme BH Telecoma i u saradnji sa producentskom kućom F.I.S.T. Koliko je trajala realizacija sitcoma, od pisanja samog scenarija do prve/zadnje klape, te ko još dijeli zasluge za scenarij?

Kako sam vam već rekao “Tender“ je svoj život započeo prije više od deset godina, i tada je uz mene bio samo Edin Krehić. Međutim cijeli projekat je ušao u intenzivnu fazu rada sa pojavljivanjem platforme BH Content Lab, i ulaska produkcije F.I.S.T. u ovaj projekat. Ovdje moram da pomenem Ivanu Vasilinu, direktoricu produkcije F.I.S.T.-a, nevidljivu silu koja vodi ovaj projekat i koja je uz Vanju Pušića učinila da projekat bude urađen po najvišim standardima. Zasluge za scenarij pored već pomenutog Krehića, nosi i Mirza Hodžić, prvi put u ulozi scenariste. Hajmo reći da su same pripreme, snimanje i postprodukcije sve 24 epizode trajale cijelu 2022 godinu.

Ekipa iza i ispred kamere su u biti novi mladi bh. filmski talenti. Kako je izgledalo raditi sa rediteljima, Amrom Mehić i Nevenom Samardžićem?

Da, u pravu ste i na to smo jako ponosni. Ekipa serije “Tender“ je sazdana od novih domaćih talenata, i za ovu seriju se s pravom može reći da je novo lice bh. kinematografije. To se nije desilo spontano, stihijski već je to od samog početka bila jedna od stvari na kojoj sam insistirao - nove, svježe energije i poetike. Mislim da će se to pokazati kao pun pogodak. I ispravio bih vas, prvu sezonu serije “Tender“ režirali su Neven Samardžić (14 epizoda), Amra Mehić (osam) i Alen Šimić (dvije). Jednostavan odgovor na vaše pitanje, sa njima je bilo lako raditi i oni su svoj posao sjajno obavili. Trend uvođenja novih talenata u ovaj projekat namjeravamo nastaviti, rekao bih, nesmanjenom “žestinom“.

Koliko su prema Vama glumci izabrani za uloge dobro utjelovili likove koje ste kreirali?

Mislim da se ovdje može primjeniti ona - ko ne rizikuje ne pobjeđuje. Dakle, cijeli taj koncept uvođenja novih lica kao glavnih likova serije je potpuno u suprotnosti sa standardnom floskulom da ljudi vole gledati zvijezde, provjereno itd. Međutim ja sam se vodio onim pravilo koje je William Goldman skovao, parafraziram ga: Serija je zvijezda. Kad je serija dobra onda svi unutar serije postaju zvijezde. Mislim da kroz “Tender“ nama na vrata kucaju nove zvijezde: Tarik Džinić, Branko Janković, Robert Krainović, Aida Bukva, Anja Kraljević, Vesna Kusić, Dražen Pavlović, Igor Skvarica, Edin Avdagić, Nadine Mičić i mnogi drugi.

Šta je ono što izdvaja “Tender“ od ostatka ponude savremenih bh. sitcoma?

Rekao bih da više stvari izdvaja “Tender“ ne samo od ostalih bh. već i od cijele regionalne produkcije i ko god je gledao ijednu epizodu “Tendera“ je rekao iste stvari. Nove teme, novi način obrade tih tema, trodimenzionalni dramski likovi, drugačiji ritam, i potpuno novi način realizacije tih priča. Ipak, ono što nam je od početka bio skriveni adut projekta je to što u projektu nema takozvanog ponižavajućeg humora niti vulgarnosti bilo kakve vrste. Prosto je nevjerovatno kako dobru povratnu reakciju imamo zbog tog faktora.

Prva sezona broji 24 epizode. Da li se možemo već sada nadati i drugoj sezoni sa isto toliko epizoda?

Autorski tim “Tendera“ je spreman za još sezona i epizoda. Ovdje moram reći da smo na radu na novim epizodama angažovali dodatna nova mlada imena koja već sa nama rade na novim epizodama, tačnije 30 novih epizoda. Našem kreativnom timu su se pridružile talentovane kolegice - Nejra Babić, Emina Šehić, Isidora Ratković, Elmedina Tirić i Ines Radić. Moram da kažem da imamo par vrhunskih iznenađenja za publiku u sezoni dva.

Ako bi se mogli tražiti uzori u stranoj produkciji sitcoma, sa kojim biste mogli (u)porediti “Tender“?

Ja sam svoje kreativno nadahnuće crpio od najboljih - Larry David i Sascha Baron Coen. Naravno da je tu i Ricky Gervais i njegova genijalna serija “Office“ kao mjera dobrog workplace sitcoma.

Imate li još koju seriju/sitcom u pripremi?

Imam, ali mislim da u toku 2023. godine neću imati dovoljno vremena da se pozabavim njima, iako je jedna od njih već probudila interes jakih produkcija. Možda ću samo pokrenuti radove upravo na toj seriji pod nazivom “Preuzimanje“, mini-seriji o lošem šefu jedne male firme.

Da li uskoro namjeravate ponovno sjesti u rediteljsku stolicu, ako ne za Vaš sitcom, onda neki drugi, dugometražni uradak?

Ukratko - da. Ova godina će biti godina kad ću ponovo sjesti u rediteljsku stolicu. Što bi rekli - stay tuned.

 

Objavljeno na portalu Al Jazeera Balkans

Prehodna
Holivudski filmovi i prikazivanje dijabetesa
Sljedeća
95. Oscari: Neka pobijedi najbolji