U sklopu FMFS Industrije i prvi Intimacy Coordination Training

U sklopu FMFS Industrije i prvi Intimacy Coordination Training

Ovogodišnji program Industrije Festivala mediteranskog filma Split otvara se u petak, 14. juna u 13 sati radionicom "Intimacy Coordination Training" - treningom intimnosti i granica na filmskim setovima, ali i svim drugim sektorima i radnim okruženjima unutar industrije.

Radionicu će voditi američka koordinatorica Amanda Blumenthal. Ovo je prvi trening intimnosti u Hrvatskoj, a FMFS ga organizira u partnerstvu s Hrvatskim audiovizualnim centrom. Tokom četiri sata, ova vodeća koordinatorica intimnosti na setovima pružit će uvid u tu, relativno novu poziciju unutar industrije te demistificirati njihov proces rada.

Predavanje o izradi filmskog plakata, FMFS donosi u saradnji s Nomad Art Gallery, a vodi ga Goran Turković iz poznatog studija "Šesnić & Turković". Zainteresiranima će se predstaviti proces saradnje grafičkih dizajnera s producentima, redateljima, distributerima i sales agentima, te objasniti zašto pravila marketinga ne vrijede kod promocije filma.

Izuzetno uspješna radionica sinhronizacije kratkog animiranog filma za studente glume, ali i profesionalne glumce, pod vodstvom Luke Rukavine, koji ima preko trideset sinhroniziranih djela velikih filmskih studija, te u saradnji s Vojanom Koceićem, audio i video inžinjerom, nastavlja se i ove godine.

“Veliko nam je zadovoljstvo da ove godine izniman naglasak stavljamo na djecu i mlade, te dodatno na važnost njihovog obrazovanja, ali i ranog uključivanja u procese nastajanja djela - od priča, filmova, plakata, pa sve do videoigara. Kroz naš program industrije nastojimo istražiti moderne, i našoj djeci, bliske alate, kao način komunikacije, ali i približavanja filmske umjetnosti i njenog razumijevanja. A, sve to, uz stare i nove radionice i pokrivanje ključnih tema iz svijeta filmske industrije za studente i filmske profesionalce.“ kazala je Ena Rahelić, voditeljica programa FMFS Industrija.

Uz aktivnosti za filmske profesionalce i zainteresiranu javnost, tokom FMFS-a održava se i niz ranije objavljenih radionica za djecu. Od crtanja plakata, preko sinhronizacije i videoigara, pa sve do pričanja priče. Bogat program FMFS industrije, kao i prijave dostupni su na fmfs.hr/industry.

Festival mediteranskog filma Split otvorit će se 13. juna svjetskom premijerom filma Sola scenaristice i rediteljice Lane Barić. Osim toga, podsjetimo da će se na festivalu 18. juna u Ljetnom kinu Bačvice prikazati i kratkometražni igrani film Čovjek koji nije mogao šutjeti Nebojše Slijepčevića, dobitnika Zlatne palme u Cannesu.

Prethodna
Medijske akreditacije za 23. izdanje DokuFesta
Sljedeća
BH Telecom: Saznajte kako možete gledati Euro 2024