Superintelligence: (Ne)inteligentna romantična komedija

Piše: Sead Vegara

Odavno iz holivudske tvornice snova nije stigla tako slatkasta romantična komedija poput Superintelligence. Neka vas ne pokolebaju slabe ocjene na filmskim portalima, jer Superinteligencija je film uz koji ćete se istinski zabaviti, nasmijati i opustiti, te na nešto više od sat i po zaboraviti na brige svakodnevnice. Melissa McCarthy se nebrojno puta do sada dokazala kao vrsna komičarka, a u Superinteligenciji je na visini zadatka, te jednostavno ne prestajete da joj se smijete i da se smijete sa njom.

Superinteligencija; režija: Ben Falcone; uloge: Melissa McCarthy, James Corden, Bobby Cannavale, Ben Falcone; 2020.

IMDb rejting: 5.3/10

Rotten Tomatoes rejting: 30%

Iako se može isprva učiniti da film neće biti ništa posebno, pomalo klimav početak pada u zaborav odmah nakon prvih scena u kojima se lik Melisse McCarthy, dobrica Carol Peters suoči sa umjetnom inteligencijom (A.I.) kojoj glas posuđuje stvarni komičar i glumac James Corden. Samo „oživljavanje“, ili bi bolje bilo reći da je A.I. postala svjesna sebe iz nekog neobjašnjenog – niti za ovu filmsku priču potrebnog razloga – te je izabrala Cordenov glas jer upravo on najviše odgovara za Carol djelujući smirujuće na nju. U početku Carol ne može da shvati namjere A.I.-a, dok Cordenov „opuštajući“ glas obrazlaže svoje namjere i objašnjva joj zašto je baš nju izabrao za eksperiment.

Eksperiment u kojem će se u naredna tri dana upoznati sa ljudskim običajima, prateći Carol i u njenim pokušajima, od A.I.-a naloženim instrukcijama, da se pokuša pomiriti sa svojim bivšim momkom Georgeom (Bobby Cannavale). Ako se sve bude fino i lijepo odvijalo, i ako A.I. bude zadovoljan ishodom, svijet kakvog ga znamo, neće biti uništen. Dok Carol nema pojma u kakvu se igru upustila, povjerava se svom najboljem prijatelju Dennisu (Brian Tyree Henry), informatičaru koji također ne može da pojmi situaciju, ali kada se uvjeri u njenu ozbiljnost u priču uvlači državne organe reda i mira, američku vladu i ostale svjetske sile.

Iskreno, sami zaplet i kompletna priča o potencijalnom armagedonu koji čeka ljudsku rasu ako Carol ne ispuni očekivanja, ne zvuči nimalo ozbiljno i uvjerljivo, te se da raspredati o pomanjkanju zdrave logike i smisla. Ali, ono što je sigurno jeste da sve to i nema toliko veze kada pred kamerama stoje McCarthy i Cannavale, koji imaju predivnu hemiju, a u pozadini čujete Cordenov vokal kako instruiše Carol.

Ekipa iza filma je već uhodana, ne samo komičarski već i produkcijski. Reditelj i glumac Ben Falcone sa scenaristom i glumcem Steveom Malloryjem surađivao je prije na filmu The Boss (2016), te zajedno sa svojom suprugom McCarthyjevom koja je tumačila glavnu ulogu u tom i još drugim njegovim filmovima Tammy (2014) i Life of the Party (2018). Ono što je krasilo prethodna zajednička ostvarenja Falconea i McCarthyjeve u njihovom posljednjem filmu Superintelligence „ispeglano“ je i dovedeno „pod konac“ i sa nestrpljenjem očekujemo sljedeću saradnju na filmu koji, kako stoji na Internetskoj filmskoj bazi podataka, popularnom IMDb-ju, nosi naziv Thunder Force.

Prehodna
Minotaur: Tragovi života u labirintu video materijala
Sljedeća
Honest Thief: Samo za ljubitelje Liama Neesona