Spider-Man: Across the Spider-Verse - Maestralno

spider-man-across-the-spider-verse-011680622595.jpg Piše: Sead Vegara

Dešava se (po)nekad da jednostavno ne stignete (i ne želite) pogledati svaki mogući film koji dođe na kino-repertoar. Jasno je da birate one filmove kojima želite posvetiti svoje slobodno vrijeme. Kada ste poput potpisnika ovih redova “dužni“ ispratiti što više naslova sa redovnog reprtoara onda baš i nemate pravo birati. Opet, koliko god odugovlačili sa gledanjem nekog naslova na kraju ipak pokleknete i odlučite se da veče provedete u kinu. Slučaj sa najnovijim animiranim filmom, Spider-Man: Across the Spider-Verse (Spider-Man: Putovanje kroz Spider-svijet, 2023) iz animacijske divizije Sonyjevog studija, stvorenog u koprodukciji sa Marvelom takav je da ćete, ukoliko ste četiri sedmice nakon početka prikazivanja, tek odlučili da ga pogledate preklinjati sebe što to niste ranije uradili.

Spider-Man: Putovanje kroz Spider-svijet; režija: Joaquim Dos Santos, Kemp Powers & Justin K. Thompson; glasovi: Shameik Moore, Hailee Steinfeld, Luna Lauren Velez, Brian Tyree Henry; 2023.

IMDb rejting: 8.9/10

Rotten Tomatoes rejting: 96%

Spider-Man_Across_The_Spider-Verse1682171019.jpg Nadasve nevjerovatna kombinacija animacije i toliko složene priče čini iskustvo u kinu potpunim. To prosto ne možete doživjeti u kućnoj varijanti, bez obzira na činjenicu da (li) imate najnoviji televizor sa najboljim zvučnim sistemom. Nastavak animiranog oskarovca Spider-Man: Into the Spider-Verse (Spider-Man: Novi svijet) iz 2018. došao je pred publiku uz mnogo muke, nakon pet godina (naravno, jedan od razloga je i pandemija koronavirusa). Ne samo da je nastavak uspio u pokušaju da nadmaši original, već je uzdigao priču i kompletni narativ na neviđen način učinivši ono što je u historiji kinematografije pošlo za rukom tek rijetkima.

U tu skupinu spadaju svojevrsni Griffith modernog doba, veliki James Cameron, sa čak tri nastavka: Aliens (1986), Terminator 2: The Judgment Day (1991) i Avatar: The Way of Water (2022), Irvin Kershner sa nastavkom Ratova zvijezda (1977), Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980), te (nekadašnji) Pixarov digitalni lutkar John Lasseter sa Toy Story 2 (1999). Rediteljski trio fantastikus Joaquim Dos Santos, Justin K. Thompson i Kemp Powers učinio je čudo i “prečku očekivanja“ koju je postavio prvobitni rediteljski trio (Bob Persicehtti, Peter Rramsey i Rodney Rothman) ne samo da je prebacio već je postavio i novi standard. Ko god bude režirao treći dio (više je postalo uobičajno da se sve svodi na trilogije) moraće se dobro potruditi da nadmaši drugi nastavak Spider-Man: Putovanje kroz Spider-svijet.

Svo bogatstvo svih mogućih stilova animacije ističe se u svakom mogućem kadru animiranog filma koji je vizulano toliko osebujan da ćete biti i više nego zadivljeni dok posmatrate kompleksan, za animaciju nesvakidašnji narativ. Pokušati prepričati priču novog animiranog Spider-Mana bez ulaženja u spoiliranje, bez daljnjeg je nemoguć zadatak. Ne preostaje ništa drugo nego da učinite sebi (veliku uslugu i) zadovoljstvo odlaska u hram sedme umjetnosti, te se prepustite čarobnoj moći pokretnih slika. I ne samo da ćete uživati, već ćete se i dobro porvesti, a sami čin gledanja filma sa publikom ima svoje čari.   

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje

Prehodna
No Hard Feelings: Konačno kvalitetna komedija
Sljedeća
Oppenheimer: Kandidat za najbolji film u 2023.